Terjedőben a nutria

2021.05.20.

Hét kölykét szoptató nutria (Myocastor coypus) nőstényt figyeltek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Zala megye nyugati peremén, a szlovén határ mellett elterülő Hetésben.

A Dél-Amerikában őshonos rágcsálót értékes prémje miatt telepítették Európába. A szőrmetelepekről megszökött példányok önfenntartó populációkat hoztak létre a vizes élőhelyek mentén. Elsősorban állóvizeket, mocsarakat, nádasokat részesít előnyben, de vízfolyások mentén is megtelepedhet.

A megtelepedett nutriák a vízfolyások töltésébe ásott üregekkel, és a szántóföldi növények fogyasztásával okozhatnak gazdasági kárt. Az élőhelyek átalakításával az őshonos élővilágra is negatív hatást gyakorolhatnak, ugyanis nagy területen képesek kipusztítani a nádast, és más vízi növényzetet.

A mocsári hódnak, vagy hódpatkánynak is nevezett nutria az elmúlt néhány évben többször is megjelent a Kerka-, és a Mura-mentén. Elsősorban elpusztult és legyengült példányok kerültek itt elő, melyek feltételezhetően a téli táplálékhiány következtében hullottak el. Az elmúlt évek enyhe telei azonban kedveznek a faj terjedésének.

nutria szerepel a természetvédelmi világszövetség (IUCN) által kiadott, a föld száz legkárosabb invazív faját bemutató listán. A faj szerepel továbbá az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékén, így az ellene való védekezés a hazai természetvédelem számára is fontos feladat.

Szöveg: Právics Márk – Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Nyugat-Zala Tájegység

Fotók: Schneidler Viktor és Právics Márk (mindketten BfNPI)

A cikk borítóképét készítette: Ruppert Géza (Nutria)