A virágok beporzása a rovarok által nyújtott kulcsfontosságú ökoszisztéma szolgáltatás, ugyanis ez a mozzanat a legtöbb virágos növény esetében a gyümölcs- és termésérlelés alapfeltétele, melynek legfőbb haszonélvezői mi magunk vagyunk.

A télkerti növényalkalmazásról szóló ismertetőnkben (ld. Kapcsolódó) már beszámoltunk arról, hogy a hideg időszakban kertünk virágzó vagy éppen termést hozó növényei miként szolgálnak táplálékforrásul és búvóhelyül az állatvilág számára, elősegítve ezzel is a biodiverzitás megőrzését. Mostani írásunkban az éjszaka során aktív pollinátorokat helyezve előtérbe, a kifejezetten esti órákban látványosságot nyújtó holdfénykerti növényalkalmazást szeretnénk bemutatni.

A nappal szorgoskodó méhek és pillangók mellett az éjszakai „műszak” dolgozóira ritkábban esik a figyelem, hiszen a szemünk elől rejtett módon az éj leple alatt végzik munkájukat és színüket tekintve sem olyan káprázatosak. Éghajlatunkon az esti beporzás munkakörét elsősorban az éjszakai lepkék töltik be, azonban vannak olyan trópusi vidékek, ahol a nektárral táplálkozó denevérek is segítik a munkálatokat. Az éjszakai lepkékről viszont érdemes tudnunk, hogy nagyobb és összetettebb beporzási hálózattal rendelkeznek, mint nappali társaik és olyan növényeket is meglátogatnak, melyet a nappali „műszakosok” szinte soha.

Az éjjeli beporzók hasznos munkáját segíthetjük elő azzal, ha olyan növényeket is alkalmazunk kertünkben, melyek alkonyatkor kezdik meg virágzásukat. A holdfénykertek esti pompájában azonban mi magunk is gyönyörködhetünk egy-egy későtavaszi, nyáresti séta alkalmával, amely egyúttal remek ismerkedési lehetőség az éjszaka beporzóival.

holdfénykertekbe többféle szempont alapján válogathatunk növényeket, így például beszélhetünk olyanokról, melyek ugyan nappal is virágoznak, viszont éjjelre sem zárják össze szirmaikat. Vannak növények, amik kifejezetten az esti órákra időzítve bontanak bimbót és vannak olyanok is, melyek ilyenkor erőteljesebb illatanyagok kibocsátásával segítenek a rovaroknak a táplálékforrás felkutatásában. Továbbá léteznek olyan növények is, melyek valamilyen növényi képletük segítségével – csillószőrök, fényes kéreg, világos levélzet – jól érzékelhetően visszaverik a rájuk eső fényt, így az éjszakai környezetben szinte világítanak.

Írta és a montázsokat készítette: Bubics Benedek – tájvédelem, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Természetmegőrzési Osztály