Április elején a Körös-Maros Nemzeti Park részterületein, így Cserebökényben is, megfigyelték a most haza érkezett, első búbos bankákat.

Egyelőre még csak a színpompás tollruhába öltözött hímek jöttek, ők már foglalják a költőhelyeket.

A hazánkban élő búbos bankák hosszútávú vonulók, a telet Afrikában töltik. A faj hatalmas elterjedési területen található meg. Spanyolországtól Kínáig, Eurázsia mérsékelt és mediterrán zónájában, Ázsia déli és dél-keleti részén, Afrika jelentős részén, valamint az Arab-félszigeten is költ.

Fotó: Őze Péter

A búbos banka Európa legtöbb országában fészkel. Magyarországon a zárt erdők kivételével mindenütt előfordul, de leginkább a mozaikos mezőgazdasági területeket, gyümölcsösöket, puhafás ligeterdőket kedveli. Harkályok odúit szívesen foglalja el, illetve kidőlt, öreg fák üregeiben költ, de könnyen feltalálja magát és egyéb üregeket is használhat. Az 5-8 piszkos fehér tojáson kizárólag a tojó kotlik, a hím a táplálékot hordja, a fiókák etetésében viszont mindkét szülő részt vesz. A fiókák veszélyérzet esetén bűzös ürüléket ürítenek a támadójuk vagy az érdeklődő felé, innen a népies „büdös banka”, vagy a beszédes „fostos bugybóka” elnevezés.

Fotó: Őze Péter

Táplálékát hosszú, hajlott csőrével, a talajon keresgélve szedi össze. Főként férgeket, rovarokat és rovarlárvákat, kisebb részben apró gerinceseket, gyíkokat és kis rágcsálókat fogyaszt. Cserebökényben a régi folyómedrek mentén, az elhagyott tanyatelkeken és a megmaradt öreg fasorokban, facsoportokban számos, költésre alkalmas üreget, odút találnak a búbos bankák.

A cikk borítóképét készítette: Lukács Gábor (Bőrig ázva)