Szerecsensirály tömegek vendégeskednek a kardoskúti Fehér-tavon

2020.06.22.

Ritkán látott, kecses madarak, szerecsensirályok bukkantak fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon.

Az alkonyati órákban érkezett a népes csapat, melyben összesen 480 madarat számoltunk. Többségükben öreg, ivarérett példányok, illetve másodéves és tavalyi egyedek voltak. Mivel a környéken nem fészkelnek szerecsensirályok, így valószínűleg olyan kóborló párokról van szó, melyeknek idei költése nem sikerült, illetve még nem ivarérettek.

A szerecsensirály a dankasirály után a második legnagyobb számban fészkelő sirályfaj Magyarországon. Viszonylag új költőfaj, első fészkelését 1940-ben jegyezték fel a Rétszilasi-halastavakon. A költőpárok száma becslések szerint napjainkban már elérheti az 500-at. Rendszerint a dankasirályokkal közös telepeken fészkel. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén általában csak vendégként jelenik meg, de néhány évvel ezelőtt több pár is költött a Biharugrai-halastavakon.

A szerecsensirályok kicsit nagyobb testűek, mint a dankasirályok, hosszuk elérheti a 36-38 centimétert, szárnyfesztávolságuk pedig az egy métert. Jellegzetes, fekete fejükről és élénkpiros csőrükről könnyen felismerhetőek. Rovarokkal, rákokkal, puhatestűekkel, halakkal táplálkoznak. A hazánkban fészkelő példányok a Földközi-tenger partján, illetve az Atlanti-óceán európai partvidékén töltik a telet.

Fotó: Marik Pál