Szennyezőbb a műanyagnál a cigarettacsikk

2019.08.07.

A cigarettacsikk a leginkább elterjedt, ember által előállított szennyező anyag, írja a Mother Nature Network. Sokáig a műanyag szívószál volt az első számú közellenség, de kiderült, van egy nála sokkal alattomosabb veszélyforrás is: a cigarettacsikk.

A cigaretta füstszűrői olyan műanyagokat tartalmaznak, amelyek biológiailag nem bomlanak le, a csikkek pedig megtalálják az utat a vizeinkhez. Ha sikerül megszabadulnunk a cigarettától, azzal nemcsak a saját egészségünk, de egyidejűleg az óceánok és bolygónk egészségéért is teszünk.

Fotó: shutterstock.com

Világszerte évente mintegy 5,5 billió cigarettát állítanak elő, és a Cigarette Butt Pollution Project szerint a cigarettacsikkek körülbelül 98%-a cellulóz-acetátból készült szűrőket tartalmaz. A cellulóz-acetát feldolgozásakor olyan műanyag keletkezik, amely nem bomlik le, ezért egy cigarettacsikk sokáig szennyezi a környezetet.

Fotó: shutterstock.com

A cigarettaszűrők tovább növelik a műanyag jelenlétét környezetünkben. Az elmúlt három évtizedben az Ocean Conservancy éves nemzetközi part menti tisztítási projektje során a cigarettacsikk volt a leggyakoribb szemétfajta. A 2018-as takarítási kampány során az önkéntesek körülbelül 2,4 milliónyit szedtek össze, összehasonlításképpen 643 000 műanyag szívószálat és kiskanalat találtak.

A cigarettacsikkeket még mindig sokan eldobják ahelyett, hogy a szeméttárolókba tennék, mert ezek olyan kicsik, hogy egyesével nem tűnnek fel a járdaszélen vagy a tengerparton.

A világ számos pontján még nem alakult ki a csikkmentesség kultúrája.

Különböző csoportok dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a cigarettacsikkek szétdobálását. A Cigarette Butt Pollution Project (Cigarettacsikk-szennyezés elleni program) listáján szerepelnek a csikkel való magatartásbeli elvárások leírásai, beleértve a dohánygyártó cégek felelősségét is az ügyben, továbbá kampányolnak az eldobható csikkek betiltása és a dohányzás lehetőség szerinti teljes beszüntetése mellett, hogy megakadályozzuk a környezet további károsítását.