Szemét: meghökkentő számok

2019.08.22.

A Világbank becslése szerint az emberek 2025-ig – csak a városi régiókban – évente annyi szemetet fognak termelni, ami az Empire State Building tömegének 6850-szeresével egyenlő.

A legújabb kutatások megállapították, hogy egy átlag amerikai polgár szervezetébe legalább 75 000, de akár 120 ezer műanyag-mikrorészecske kerül be évente, amelyek felszabadítják az úgynevezett perzisztens bioakkumulatív, mérgező anyagokat (PSBTs), és káros hatást fejtenek ki az idegrendszerre és az ivarszervekre – írja a nationalobserver.com alapján az Agroinform.

A Környezetvédelmi Ügynökség kalkulációi szerint a világban keletkező szemétnek a háromnegyed része elkerülhető vagy újrahasznosítható lenne, de csak mintegy 30 százalékát hasznosítják újra.

Jelenleg a legnagyobb szeméttermelő ország Kanada, ahol egy lakosra 1587 font (720 kg) szeméttermelés jut. Az USA évente mintegy 200 milliárd font szilárd halmazállapotú szemetet bocsát ki.

Ma a valaha előállított valamennyi műanyagmennyiségnek legalább 95 százaléka jelen van a világban – Fotó: Venkat2336/Wikimedia Commons

Egyértelmű, hogy valamit tenni kell, és erre egyre többen hívják fel a figyelmet. Egyéni szinten is fontos csökkentenünk a hullladéktermelésünket, de a probléma megoldásához az is szükséges, hogy nyomást gyakoroljunk azokra a vállalatokra, iparágakra, amelyek a legnagyobb szennyezők, és a kormányokra is, hogy konkrét intézkedésekkel lépjenek fel a környezetszennyezés ellen.