Sokszínű, gazdag madárvilág a Simotai-mocsárban

2019.09.10.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban található Simotai-mocsár már leszáradóban van, de az ottani vizes élőhelyeken még mindig nagyon gazdag madárvilág figyelhető meg.

A nyárutó száraz és forró időszakában rendkívül fontosak a megmaradt vizes élőhelyek. A mocsarakra sokszor jellemző, hogy nyár végére teljesen kiszáradnak, de az évjárat függvényében egyes mocsarakban ilyenkor is marad víz.

A Simotai-mocsár Biharugra és Zsadány között található, ott, ahol a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét területrészén tartott tinógulyát is legeltetjük. A mocsarak részleges kilegeltetésével, a sok szerves anyag eltávolításával jelentősen javul az élőhelyek minősége.

Jelenleg a Simotai-mocsár is leszáradóban van, de jellegénél fogva több, változó vízmélységű szintre tagolódik, beleértve a víz melletti fövenyes részt is. Az eltérő vízmélységeknek köszönhetően a mocsár egyszerre többféle madárfaj számára kínál kedvező táplálkozási feltételeket. A víz melletti föveny kedvező például az itt turkáló sárszalonkák számára, de megfigyelhetők a fövenyen az egyik nádtakarásból a másikba átszaladó vízityúk-fiókák is. A sekély vizű részeket réti és kormos cankók látogatják, a mélyebb vizekben pedig nagy kócsagok, kanalasgémek, szürke gémek illetve nyári ludak és récék keresnek táplálékot. A felsorolt fajokon kívül fekete gólyák is látogatják a Simotai-mocsár vizes élőhelyeit.

Fotók: Motkó Béla

A cikk borítóképét készítette: Koncz Tibot („Vízi séta”)