Sokat változott a légkör az elmúlt negyven év alatt

2020.08.03.

Négy évtized hőmérsékleti változásait vizsgálta a tropo- és sztratoszférában és figyelte meg az általuk okozott időjárást, hőhullámokat és szélsőséges csapadékot egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeiről a Journal of Climate című tudományos lapban számolt be.

„A troposzféra, vagyis a Földhöz közeli réteg a 2000-es évek óta évtizedenként 0,25-0,35 Celsius-fokkal melegedett”, a teljes mérési idő alatt pedig 0,6-0,8 Celsius-fokkal – foglalta össze Andrea Steiner, a Grazi Egyetem Wegener klímakutató intézetének munkatársa.

A felette lévő sztratoszférában a hőmérséklet ellenben az elmúlt 40 évben folyamatosan csökkent, mégpedig 1-3 Celsius-fokkal.

A lehűlés oka az üvegházhatású gázok mértékének emelkedése, ebben az atmoszférarétegben ugyanis a gázok mennyiségének növekedése miatt megnövekszik a Föld által a világűrbe kibocsátott hősugarak mennyisége.

Fontos szerepet játszik az ózonkoncentráció változása is. A sztratoszféra alsó része az 1990-es évek végén, az ózonréteg regenerációjával egyidejűleg kevésbé hűlt le, mint korábban.

Fotó: shutterstock.com

„Az atmoszféra hőmérsékleti változásai – különösen a trópusi területeken – még hangsúlyosabbak, mint a Föld felszínén” – közölte Steiner és kollégája, Florian Ladstädter. Ennek a változásnak messze mutató következményei vannak:

a légrétegek eltolódnak, emiatt megváltozik a cirkuláció. Befolyásolja a légkör és a Föld felszíne, illetve az óceánok közötti összetett kölcsönhatások is.

„Mindez többek között világszerte befolyásolja az időjárási eseményeket” – mondta Steiner. A szén-dioxid-kibocsátás mértékének markáns csökkenése elengedhetetlenül szükséges a klímaváltozás megfékezéséhez – tette hozzá.

Vizsgálataik során a kutatók kiértékelték és összehasonlították az 1970-es évek végétől a legkülönbözőbb magasságokban gyűjtött legváltozatosabb adatokat. Az információk többek között időjárási műholdakból, úgynevezett GPS-rádióokkultációs mérésekből és felszíni mérésekből származnak.