Símaszkot visel a kígyó, amelyet csak most fedeztek fel

2024.06.11.

A gyönyörű aranyszínű, fekete maszkos kígyót az Arab-félszigeten fedezték fel, egy olyan területen, ahonnan eddig nem voltak ismertek a rokonságába tartozó fajok.

Olyan, mint egy kirakós hiányzó darabja – legalábbis a kígyókkal foglalkozó kutatók ekképp hivatkoznak az új, Szaúd-Arábia területén felfedezett kis kígyóra. Az állatka Hedzsasz (angolos átírásban Hejaz) régióban – ide tartozik Medina és Mekka is – került elő, erről kapta a nevét is: Rhynchocalamus hejazicus.

A fekete gallért és maszkot viselő aranybarna változata mellett teljesen feketét is találtak a herpetológus szakemberek. A felfedezésről a Zoosystematics and Evolution folyóiratban számoltak be a kutatók, a tanulmányt pedig a kiadóvállalat ismertette.

Sárga szín jelzi, hogy hol bukkantak rá az új fajra. Forrás: PENSOFT

A faj legközelebbi rokonai nagy területen elterjedtek, ám e területen volt egy, mindeddig kígyómentesnek gondolt régió, ami a levantei partoktól egészen Jemenig, Ománig terjedt. Mivel a környezet itt is hasonló volt a többi rokon élőhelyéhez, a szakemberek joggal feltételezték, hogy itt is kell legyen ebből a kígyóból, ám egészen eddig nem sikerült rábukkanni.

Tovább az eredeti cikkre…