Röpképes fiókát vezetgető ugartyúk családot figyeltünk meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.

Az ugartyúk a magyar pusztai és agrárterületek ritka fészkelőmadara. Az 1980-as években még 200 párra becsülték a hazai költőállományt, mely napjainkra csupán 60 párra csökkent. Megritkultak a klasszikus pusztai fészkelőhelyeken, de az agrárterületeken is kevesebben kezdenek költésbe. Békés megyében csak az északi részeken fészkel évente néhány pár.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon idén négy revírben figyeltük meg az ugartyúkokat, azonban egyik helyen sem találtuk meg később a fészküket. Ezért is volt nagy öröm, amikor Dévaványa egyik pusztarészén ráleltünk egy már röpképes fiókát kísérő családra. A madarak ebben az időszakban szívesen táplálkoznak a pusztai dűlőutak mentén, ugyanis az azon áthaladó bogarakat könnyebben meg tudják fogni.

Szeptember tájékán kisebb csapatokba gyűlnek össze vonulás előtt. Ilyen gyülekezőhelyek időnként Dévaványa térségében is fellelhetők.