Sigma fp – moduláris elven

2019.10.10.

A Sigma talán az utóbbi évtized legmeglepőbb kameraformájával jelentkezett, a hasáb alakú fp ugyanis jelenleg a legkisebb full-frame fényképezőgép a piacon, nincs rajta markolat és kereső, mégis egy különlegesen univerzális eszköz lehet.

A 2018-as Photokina bombahíre volt, hogy a Sigma, a Panasonic és a Leica szövetségre lép egymással, hogy kompatibilis full-frame rendszert készítsen. Szabványként a Leica már meglévő L-bajonettjét választották és a Panasonic mellett a Sigma is bejelentette, hogy objektívek mellett vázakat is készít majd. Nos, a Panasonic S-kameráit 2019 februárjában bemutatták, és a Sigma is jelentkezett az első L-objektívjeivel, így ideje volt már az első Sigma váznak is. Bár a cégtől sokan azt várták, hogy a nevével korábban szinte összeforrt, rétegezett technológiájú Foveon szenzort épít majd első kamerájába, az fp még egy hagyományos Bayer-elrendezésű, 25 megapixeles érzékelővel érkezett.
Sigma fp

Régi-új gondolat

A legnagyobb meglepetést a kamera alakja jelentette. Ennél kisebb méretben ugyanis nem igazán lehet full-frame kamerát készíteni. Az elképzelés annyiban nem új, az Olympus és a Sony is készített korábban olyan apró tükör nélküli kamerát, ami gyakorlatilag csak egy bajonettből, egy szenzorból és egy akkuból állt, azokra azonban nem is építettek kezelőszerveket és képernyőt, csak távirányítással lehetett őket használni. Az sem új, hogy valaki modulrendszerben gondolkodik, egy időben a Ricoh is próbálkozott hasonlóval és más gyártók is játszottak a gondolattal, hogy tetszőlegesen körbeépíthető kamerát készítsenek. A Sigma a fenti két elvet gyúrta össze és egy meglepően univerzális választ adott a kérdésre. Az fp ugyanis önmagában is használható, egy kisebb objektívvel olyan, mint egy nagyszenzoros kompakt kamera és nagyjából akkora is. A kis tömeg miatt nem hiányzik a hagyományos kamera-design elválaszthatatlannak gondolt alapeleme, a nagy markolat. A kis méret pedig hihetetlen előnyt ad a hordozásnál. Ez azonban csak egy apró szelete a lehetőségeknek.
Sigma fp

Videóra hangolva

A Sigma fp egyik legfontosabb felhasználási területe a filmezés/videózás. Itt pedig úgyis körbe szokás építeni a kamerát egy komplett riggel, külső rögzítő, kontrollmonitor, tápegység, follow-focus motor, filtertartó, kompendium kerül felszerelésre, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Itt pedig felesleges minden sallang. Ha pedig gimbal-fejre, drónra, vagy járműre kell felszerelni, szintén értékké válik a kis méret és tömeg. Itt kiemelném a drónos felhasználást, amire ideális eszköz az fp, mert a tömeg/képminőség tekintetében nehezen lehetne nála jobbat találni.
Sigma fpSigma fp

Persze ha már ott van valakinek az fp kamera és fotózásra is szeretné használni, vásárolhat hozzá kétféle markolatot (HG-11 és HG-21), valamint az alapcsomagban egy oldalra felcsavarozható adaptert is talál, amelyen vakupapucs van, nem csak vaku, hanem például külső mikrofon rögzítésére. A rögzítés egyébként központi szerepet kapott, ugyanis nem csak alul, hanem jobb és baloldalt is találunk egy-egy szabványos állványmenet csatlakozót, így kifejezetten könnyű a tartozékoknak, illetve magának a kamerának a rögzítése bárhova és bármilyen helyzetben. Ott van továbbá számos alkalmazott vagy ipari felhasználás, például az orvosi vagy a mikroszkópos fotózás, ahol szintén jó, ha egy kamera kicsi és könnyű, de magas képminőséget ad.
Sigma fp

Kulcsjellemzők

A kamerában egy 24 megapixeles BSI-CMOS szenzor dolgozik, ami sorozatfelvételi módban akár 18 képet is elkészít másodpercenként, 4K videóban pedig 30p képismétlést tesz lehetővé, ráadásul 12 bites CinemaDNG formátumban. Van természetesen ALL-I tömörítés is. Ful-HD-ra csökkentve a felbontást, 120p-ig növelhető a képismétlés. Akár az USB, akár a HDMI portot használhatjuk külső rögzítésre, ráadásul az utóbbinál támogatott az Atomos open HDMI protokollja, így akár a rögzítő eszközről is elindítható és megállítható a felvétel. A kamera tetején található nagy fotó-videó átkapcsoló világosan jelzi a videós felhasználás fontosságát. A menüben nem csak a szokásos tört expozíciós időkben, hanem zárszögben is megadható az expozíció és más videós segédeszközök is megtalálhatók.
Sigma fp

Meglepő, de a kamerán minden fontosabb kezelőszerv helyet kapott. Az exponáló gomb körül nagy méretű vezérlőtárcsa van, aminek a párja hátul, a menügombokon található. Természetesen saját gombja van a videófelvételnek, a QS gombbal pedig a Sigma saját gyorsmenüjébe jutunk, ahol a legfontosabb felvételi paraméterek találhatók összegyűjtve. A képernyő természetesen érintős. A kamera időjárásálló szigetelésű. Ha nem külső rögzítőt használunk, akkor egy darab SD-kártyára menthetünk, ez azonban UHS-II buszszabványú is lehet.
Sigma fp

Mire jó a Sigma fp?

Egy gyökeresen új és szokatlan konstrukciót általában sokan kézbe vesznek, forgatják ide-oda, de nem igazán tudják, hogy ez most mire is jó és hogy hogyan is kellene használni. Nos a Sigma fp-nél nem hiszem, hogy ilyen probléma adódik. Persze, aki egy klasszikus fotós kamerát keres, az keressen most máshol. Aki viszont egy univerzális, modulrendszerű videós-fotós eszközre vágyik, amit bátran rakhat állványra, gimbalra, drónra, vagy kis méretének köszönhetően akár kézben is tarthat, az véleményen szerint jó helyen jár. Ahogy az is, aki szíve szerint egy kicsi és könnyű full-frame kompaktot venne, de nem talál olyat a piacon. A három együttműködő cégnek köszönhetően már most is megfelelő, de a jövőben intenzíven bővülő objektívellátottság biztos nem lesz akadálya a terjedésének.