Segítsük a fecskéket és a méheket sárgyűjtőhely készítésével

2020.05.13.

A füsti és molnárfecskék fészekanyaga szó szerint az út pora – amennyiben az kellő mennyiségű vizet kapva sárrá válik. A jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú lakott területek fecskéinek, különösen a városközpontokba is bemerészkedő molnárfecskéknek, a mind gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen sarat találniuk. Hogyan segíthetünk rajtuk?

A helyzetet tovább nehezíti a hazai háztáji állattartás európai uniós csatlakozásunkat követő összeomlása, melynek következtében eltűntek az aszályos tavaszon, nyárelőn is fészekanyaggyűjtő helyként funkcionáló jószágitatók.

Ezért fecskés környéken, vagy ahol szeretnénk vendégül látni a kis rovarvadászokat, létesítsünk sárgyűjtőhelyet!

Sarat gyűjtő molnárfecskék – Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Nincs még egy olyan állatcsoportunk, mint a fecskéké, amit olyan negatívan érintene a sárgyűjtőhelyek felszámolódása, mivel számukra ez nemcsak az új fészkek építését lehetetleníti el, de a sérült fészkek javítását és a telepek tatarozását is veszélyezteti.

A kiszáradó pocsolyák legutolsó „nedvességmorzsáit” is hasznosítják az állatok…

…itt (a főváros XVII. kerületében) például a méhecskehotelek (darázsgarázsok) magányosméh-lakói gyűjtik a még nyomokban nedves földet,…

…hogy ezzel falazzák be lakókamráik bejáratátFotók: mme.hu/Orbán Zoltán

A sárgyűjtőhelyek nemcsak a fecskék, de a környék más állatai számára is fontos ivó- és fürdőhelyek, ezért eltűnésük a települési állatvilág egésze számára kedvezőtlen.

Kardoslepke sárból szívogat – Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Az alábbi videóban sarat gyűjtő füsti és molnárfecskék láthatók Fonyban. Bár mindkét faj azonos fészekanyagot használ, a felvételeken jól megfigyelhető, hogy a füsti fecske a sár mellé növényi szálakat is gyűjt (Videó: Orbán Zoltán).

További érdekes tudnivalók ide kattintva olvashatók.

A cikk borítóképét készítette: Pribéli Levente (Egy cseppnyi sár)