Ritka ragadozó vendégek bukkantak fel a Dévaványai-Ecsegi pusztákon

2019.11.14.

Két ritka ragadozó madarat figyeltek meg munkatársaink a napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkban a Dévaványai-Ecsegi pusztákon. Körösladány térségében egy szirti sas, Dévaványa határában pedig egy fakó rétihéja került szem elé.

A szirti sast akár általában magas hegyvidékeken, ritkábban középhegységekben költ. Magyarországon mindössze 4-5 pár fészkel a Zempléni-hegységben és a Bükkben.

Az Alföldön csak téli vendég, akkor érkezik meg, amikor költőhelyein már nehezen jut táplálékhoz.

Az az öreg példány, amelyet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Körösladány szigeti részén figyeltek meg, valószínűleg a Bihar-hegységből érkezett, s jó eséllyel az egész telet itt tölti majd.

Fakó rétihéjákat szintén ritkán láthatunk a dél-alföldi tájakon. Magyarországon nem költenek, s a tavaszi és az őszi vonulások alkalmával is csupán néhány példányt sikerül megpillantanunk. November elején Dévaványán, a KMNPI Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának közelében figyeltünk meg egy öreg hímet. Ez az észlelés nagyon késői, ugyanis a fakó rétihéják általában már szeptember-októberben átvonulnak térségünkön.

A fotókat Szél Antal István készítette.

A cikk borítóképét készítette: Terhes Árpád („Este a folyón„)