Ringbe száll a báránypirosító, a kövér daravirág és a májvirág

2019.10.14.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: evvadviraga.nhmus.hu; Fotó: Oscar Calero, Emmor/Adobe Stock

Indul a szavazás a 2020-as Év Vadvirágáról, mind a három ritka és védett.

Három, tavasszal virágzó növényfaj közül választhatsz december 10-ig. A báránypirosító (Alkanna tinctoria) ugyanúgy megtalálható a Földközi-tenger homokos, homokköves tengerpartjain és a Duna-Tisza közének homokbuckáin. Kék virágai április-májusban jelennek meg. Az elnevezés onnan ered, hogy gyöktörzsének bíborvörös festékanyagát régen bárányok jelölésére használták – olvasható a szavazás oldalán. Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A kövér daravirág (Draba lasiocarpa) hazánkban a Dunántúl-középhegységben és a Bükkben fordul elő, egyébként az Alpokban, a Kárpátokban és a Balkán-hegyvidéken is megtalálható. A dolomitsziklagyepek lakója, tőrózsás növény, sárga virága van. Szintén védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

A májvirág (Hepatica nobilis) egész Európában megtalálható, de nem gyakori. Itthon az Északi- és a Dunántúli-középhegységben, szórványosan fordul elő, üde lomberdőkben és köves talajú erdőkben. Jellegzetes kinézetű, kék színű szirmot bont. A népi gyógyászatban máj- és epebajok, valamint vesebántalmak ellen használják. Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Szavazni ide kattintva lehet.

A cikk borítóképét készítette: Gór Ádám