Pókbangó új lelőhelye a Dráva mentén

2023.05.17.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva menti területeinek ártéri növényvilágával kapcsolatosan leginkább a mély fekvésű gyepek orchideáira gondolunk, de bármilyen furcsa is, az ártér magasabban fekvő „homokdombjain” száraz élőhelyeket kedvelő orchideafajok is előfordulnak.

Ezen élőhelyek – az elmúlt időszakok erőltetett erdősítési folyamatainak révén – eltűntek, helyükön ültetvények (erdei fenyő, akác) állnak.

A fennmaradt néhány hektárnyi foltokon a nemzeti park igazgatóság szakemberei az elmúlt években pályázat keretében karbantartást, özönnövényektől történő megtisztítást, és a cserjésedés visszaszorítását végezték. Ennek eredményeképpen a korábban ismert védett orchideafajok, mint pl. agárkosbor, vitézkosbor, poloskaszagú kosbor növekvő állományai mellett az idei évben óriási meglepetésükre egy ritka, fokozottan védett növényfaj is szem elé került, a pókbangó.

Fotó: Schulcz Andrea

Ez a 10-30 cm magas orchideafaj nevét onnan kapta, hogy vékony, zöld szárain ülő apró, vörösesbarna virágai rovarra, pókra emlékeztetnek. Csak közelről igazán mutatós, élőhelyein – a szárazabb gyepeken – nehezen észrevehető, ezért könnyű eltaposni.

A Dráva mentén mindössze két előfordulási helye ismert, melyek közül ez a most felfedezett állománya a nagyobb; több mint 70 virágzó példányt számoltak és rögzítettek monitoring adatbázisukba.

Ezáltal is megerősítést nyert, hogy bármilyen csekély méretű területről is legyen szó, a célirányos élőhely- és fajvédelmi beavatkozás, természetvédelmi kezelés jelentős eredményeket hozhat. A pókbangó természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Szöveg: Horváth Zoltán

A cikk borítóképét készítette: Urbán Helga (Sütkérező)