Planktonok nélkül felborulhat a tengerek ökoszisztémája

2023.02.17.

A trópusi óceánok adnak otthont a Föld legváltozatosabb planktonpopulációinak, amelyek tengeri táplálékláncok alapját adják. A trópusok modern planktonbirodalma meglepően új keletű, és a 8 millió éve tartó globális lehűlés eredménye. Az a megállapítás azonban aggodalomra ad okot, amely szerint az óceánok gyors felmelegedése arra kényszerítheti a planktonokat, hogy eltávolodjanak a trópusoktól. Ez ugyanis negatívan hat az óceáni ökoszisztémákra, illetve a tőlük függő part menti közösségekre.

A kutatók mikrokövületek segítségével nyomon követték a Foraminifera nevű zooplanktoncsoport történetét, és megállapították, hogy amikor a Föld utoljára ilyen meleg volt, közvetlenül a globális lehűlés 8 millió évvel ezelőtti kezdete előtt, akkor a trópusi planktonpopulációk több mint 2000 mérfölddel távolabb éltek a mai helyüktől. Az elmúlt 8 millió év természetes lehűlését, amely lehetővé tette a planktonok virágzását a trópusokon, az elmúlt évszázadban bekövetkezett éghajlatváltozás megfordította.

A Föld jelenlegi bioszférája a jégkorszakokhoz fejlődött ki. Azzal, hogy hirtelen átváltunk a 8 millió évvel ezelőtti Földre, nem csak néhány fajt pusztítunk el, hanem a légkör és az óceánok teljes kémiáját változtatjuk meg, és erre semmi sincs felkészülve

– mondta a vezető szerző Adam Woodhouse, a Texasi Egyetem Geofizikai Intézetének posztdoktori munkatársa.

A tanulmány elkészítéséhez a kutatók egy 500 000 mikrokövületet tartalmazó adatbázist elemeztek, amelyet 55 évnyi tudományos óceánfúrás során gyűjtöttek össze. Minden egyes megkövesedett héj elárulja azt, hogy hol és mikor élt a plankton, milyen mélyen volt az élőhelye, és milyen körülmények között élt.

A tudósok csoportosították az információkat, és a múltbeli klímaváltozás geológiai feljegyzésével együtt elemezték azokat. Azt találták, hogy a 8 millió évvel ezelőtt kezdődött globális lehűléssel a planktonfajok az Egyenlítő felé szorultak. A modern korra a legváltozatosabb planktonpopulációk a trópusokra költöztek, míg a mai sarkok néhány speciális fajon kívül minden más faj számára túlságosan zorddá váltak.

Mivel a globális hőmérséklet és a légköri szén-dioxid most megközelíti a 8 millió évvel ezelőtti szintet, a kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a planktonfajok elhagyhatják az egyenlítőt, és a pólusok felé vehetik az irányt. A kutatók attól tartanak, hogy a planktonpopulációk sokféleségének csökkenése kihalási hullámot indíthat el a területen.

Forrás Greendex