Peak Design Travel Tripod

2019.12.24.

Bár a forgalmazás majd csak tavasszal indul, már rendelhető a Tripontban a Peakdesign Travel Tripod és megérkeztek az első mintapéldányok is. A szaküzletben a karbon és az alu változat is kipróbálható, így semmi akadálya nem volt egy igazán részletes tesztnek.

A Peak Design jó abban, hogy elővesz egy klasszikus fotós terméket és az alapjaitól kezdve, friss fejjel újragondolja azt. Közben nem ragaszkodik a konvenciókhoz, semmit nem csinál úgy, ahogy a többiek, csak azért, mert így szokás. Az állvány azonban lényegesen komplexebb dolog, mint egy táska, vagy egy pánt, a cég pedig semmiképp sem akart egy félkész megoldással előállni, így még a négy évig tartó fejlesztés után is az eredetileg tervezetthez képest később, csak 2020 tavaszán indul meg a Travel Tripod értékesítése. De úgy tűnik, hogy megéri várni. Az első dolog ami feltűnik, a kis méret. Meglehetősen sok állványt próbáltam már ki, és meg is szoktam nagyjából, hogy mekkora összecsukott mérethez mekkora tömeg tartozik. A Travel Tripod alaposan felborítja ezt az érzést, mert bár a tömege nem nagyobb, mint az átlagos utazóállványoké, sőt soknál még könnyebb is, mégis kisebb méretbe sűrítve kapjuk az egészet, így valójában a sűrűsége nagyobb, mint a többi állványé. És ez a lényeg, mert a tervezés során elsődleges szempont volt, hogy összecsukott állapotban száműzzenek minden felesleges kitöltetlen teret a lábak és a középoszlop közötti részből vagy fej környékéről, hogy a befoglaló méreteket csökkenthessék. Emellett számtalan remek ötletet, fantáziadús apróságot és zseniális megoldást is kitaláltak, a végeredmény pedig a piac legérdekesebb univerzális utazós állványa lett.

A méret a lényeg

Azért, hogy jelentősen kisebb szállítási méretet kapjunk, több trükköt is bevezettek a Peak Desing-nál. Egyrészt elszakadtak a kör keresztmetszetű lábaktól és középoszloptól. Mindkettőt hatszög alakúra formázták, a lábaknál azonban egy különleges, íves külsejű profilt választottak, amely nem csak masszív, hanem minimalizálja a lábakon belüli holtteret és kívül is a lehető legjobban belesimul a kör formába. A lábakat záró reteszeket és a három lábat összefogó központi részt is úgy tervezték, hogy összecsukott állapotban szinte pontosan illeszkedjen a többi alkatrészhez, a lehető legkevesebb holtteret hagyva belül és legkompaktabb méretet adva kívül. Míg a legtöbb gyártónál már a középoszlop teteje is kilóg kicsit a központi részből és még csak arra jön maga a fej, itt egy megfordított gömbfejet találunk. A középoszlop közvetlenül a gömbben folytatódik, az egész pedig a fejjel együtt részben becsúszik a lábakat tartó csuklók közé. Ez két előnnyel is jár. Egyrészt azzal, hogy az állvány használata előtt mindössze a három lábat kell kihajtani, míg más utazóállványoknál, ahol a lábak rá vannak hajtva a középoszlopra és a fejre, mindig hosszabb hajtogatással indul a fotózás. Másrészt így nagyon alacsonyra süllyeszthető a kamera. Ha lerövidítjük a középoszlopot, a cseretalp akár 15 cm-re is lehet a talajszinttől, amit a természetfotósok mindenképp értékelni fognak. Jól látható, hogy a Travel Tripod tervezésekor a legfontosabb szempont a jó hordozhatóság volt. Ez azonban nem ment a variálhatóság rovására. Az állványhoz számos kiegészítő kapható, így ki-ki az ízlése szerint alakíthatja ki a megfelelő konfigurációt.

peak design travel tripod

Lábak

Az állvány lábai két fokozatban hajthatók ki, a lenyomható reteszek fémből készültek és masszívak. Egyébként az állvány összes olyan eleme könnyűfémötvözetből készült, amelynek teherviselős szerepe van, vagy fokozott igénybevételnek van kitéve. Műanyaggal nagyok kevés helyen találkozunk. A lábak és a középoszlop anyaga, és természetese az egész állvány tömege a kiviteltől függően változik, a karbon változat 1,27 kilogrammos, az alu változat 1,56 kg. A lábak öt szekcióból állnak, azaz négy kihúzható részt és négy reteszt találunk alul. A rögzítő karok első látásra meglehetősen vékonykának tűnnek, de ezek is fémből vannak, és egyáltalán nem tűnnek úgy mint amik le akarnának törni. Remek ötlet, hogy a négy kar egyetlen kézmozdulattal, egyszerre oldható, így ha teljes magasságában ki szeretnénk nyitni az állványt, akkor az meglehetősen gyorsan megy. Alaphelyzetben a Travel Tripod gumi lábvégekkel érkezik, ezek azonban egy kis imbusz fejű csavarral leszerelhetők és opcionális tartozékként megvásárolható acéltüskék szerelhetők a helyükre. (Ehhez természetesen szerszám is jár, de erről majd később.)

peak design travel tripodpeak design travel tripodpeak design travel tripodAz ötszekciós lábkialakítás azzal jár, hogy az utolsó már meglehetősen vékonynak tűnhet. Azonban mind a karbon, mind az aluváltozatnál ez is megfelelően stabil. Teljesen kihúzott lábakkal az egyébként könnyebb karbonváltozat egy leheletnyivel masszívabbnak is tűnik, mint az alu, azonban az alu kivitelre sem lehet panasz. Érdekes és értékes extra, hogy ha nem szeretnénk élni a kihúzható lábakkal, akkor a legfelső retesz mellett található zárral kioldható és kivehető az összes kihúzható rész és otthon hagyható. A helyükre szintén opcionális tartozékként kapható műanyag lábvég illeszthető. Így egy fix lábhosszúságú állványhoz jutunk, jóval kisebb tömeggel. Az alu kivitel esetében a három kiszerelt láb több, mint 800 grammos megtakarítást jelent, ami nagyjából az eredeti tömeg fele. Van az a túra, ahol ez sokat tud számítani, a piacon pedig nem nagyon van olyan termék ezen kívül, amivel meg lehetne tenni ezt a trükköt.

Középoszlop

A középoszlop több érdekességet is rejt. Két részből áll, a gömbbel egybeépített rövidebb rész önállóan is használható, így mehetünk le teljesen széthajtott lábakkal a talaj közelébe, és ha épp nincs szükségünk a kihúzhatóságra, akkor akár otthon is hagyhatjuk a hosszabbítást. A szétszereléshez teljesen félre kell billenteni a fejet és a gömb tetejében elhelyezett imbusznyílású csavart kell meglazítanunk. A teljes hosszúságú középoszlop alján kis kampó található, ahova súlyt, általában egy fotós táskát akaszthatunk az állvány stabilitásának növelésére. A kis kampóban egy furat is található, ide fűzhető be a standard Peak Design-féle Anchor Link kapocs, amelyekkel vállpántot rögzíthetünk az állványra. (A pánt másik végéhez tartozó Anchor Linket a középrészen található másik nyílásba fűzhetjük.)

peak design travel tripodpeak design travel tripod

A kis kampó természetesen fémből van és egy mozdulattal ki is vehető a középoszlop aljából. Így könnyen megfordítható a középoszlop és a kamera a lábak közé lógatható. Így egyrészt nagyobb stabilitást kapunk másrészt jól megközelíthetjük a makrótémákat, harmadrészt szinte teljesen földfelszínig engedhetjük a kamerát. A kis kampó alatt, a középoszlop belsejében azonban egy kedves figyelmességet is találunk. Egy apró, szétnyitható mobiltelefontartót rejtettek ide, amit a kampó kiszedésekor mágnes véd a kiesés ellen, de egy mozdulattal könnyen kihúzható. A tartó szétnyitható és rugós kialakítású, így minden elterjedt méretű mobil belefogható vele, maga a tartó pedig az állványfejbe illik. Erre lehet mondani, hogy nagyon ki van találva.
peak design travel tripodpeak design travel tripod

Fej

Az állvány legérdekesebb része kétségkívül a fej. Bár több gyártó is készített már részben nyitott gömbfejeket, a Peak Desing két szempontból is fordítva közelítette meg a kérdést. Egyrészt csavarva egyet az eredeti koncepción, a gömböt rögzítette a középoszlophoz és a befogó szerkezetet épített a fejbe. Másrészt a gömb nagyobbik részét szabadon hagyta. A zseniális helyspóroló húzással a fej alsó része a gömbbel együtt betolható az állvány tetejébe. Ilyenkor olyan szorosan illeszkednek az alkatrészek egymáshoz hogy nem is tudjuk billenteni a fejet, egy kicsit emelni kell a középoszlopon, hogy elkezdhetjük dönteni a kamerát. A kiálló és mindenbe beleakadó rögzítő csavarokat teljesen száműzték, helyükre két okos megoldást építettek. A fej palástján található recés gyűrűvel oldható és rögzíthető maga a gömb. A teljesen oldott és teljesen meghúzott helyzetek között  nagyjából 90-100 fokos az elfordulás, így egy mozdulattal, könnyen nyitható és zárható. Használatára nagyon gyorsan ráállt a kezem, sőt a szokásos rögzítőcsavarokénál nagyobb átmérőnek köszönhetően még könnyebb is megfelelően meghúzni, mint a hagyományos gömbfejeket. Külön frikciókontroll nincs, de a méretért cserébe ez feláldozható. Egyébként a recézett gyűrűvel elég finoman adagolható a szorítás mértéke, így elegendő éppen csak annyira kiengedni, hogy a kamerát kényelmesen húzósan állíthassuk arrébb. Így a különálló frikciókontroll hiánya ellenére még egy közepes telével is elég precízen lehet aprókat módosítani a képkivágáson.

peak design travel tripodpeak design travel tripod

Első látásra nem biztos, hogy nyilvánvaló, de felül egy szabványos Arca-Swiss rendszerű szorítót találunk. Az állványhoz egy meglehetősen apró cseretalp jár, ami a Peak Desing bejáratott megoldása. Ha a talpat a gépen hagyjuk, akkor azt egy mozdulattal rátehetjük az övre vagy táskaszíjra rögzített Capture klipre.

peak design travel tripodAz apró talp kisebb vagy közepes kamerákhoz megfelel, de kicsit nehezebb felszereléshez érdemesebb egy szélesebb talpra vagy hosszabb sínre cserélni. A fej ezeket is befogadja, rendelkezik a kicsúszásgátló határolócsavarokkal, amelyek természetesen el is távolíthatók, így egy hosszabb sínt is szabadon tologathatunk a fejben. A gyári cseretalp egy imbusz nyílású csavarral rögzíthető a kamerára, ami nem a legkényelmesebb. Jó lett volna egy kihajtható fülű, vagy egy pénzdarabbbal is csavarható megoldás. Szerencsére semmi sem akadályozza, hogy saját cseretalpunkat használjuk a gyári helyett. A talpat egy lenyomható, rugós szorító tartja a helyén, ami azért jó, mert nincs teljesen oldott állapota, amelyben úgy lehetne felejteni a fejet, kockáztatva a kamera leesését. A rugós fül mindenképp fogja a talpat. Jó megoldás, hogy ennek ellenére a kamera egyetlen mozdulattal a fejre pattintható, nem kell előtte kézzel lenyomni a rugós gombot. A teljes rögzítéshez a recés gyűrű fölötti kis kart kell elfordítani körülbelül 90 fokkal, ami megszorítja a rugós kart és biztosítja véletlen lenyomás ellen.

Videósoknak és panorámázóknak is!

A Travel Tripod feje nem rendelkezik csillapítással, külön állítható frikciókontrollal és nincs külön oldható panoráma módja sem. Ezek a funkciók már nem fértek bele ebbe a méretbe. Van azonban megoldás, ha valakinek mégis ezekre van szüksége, de nem szeretne két külön állványt tartani. A Peak Design szerencsére kínál olyan adaptert, amely a középoszlop helyére illeszthető és amelyre bármilyen szabványos állványfej felszerelhető. A középoszlop helyére rögzíthető adapteren a hagyományos, cserélhető fejes állványokhoz hasonló kialakítású fogadófelület és 3/8 colos csavar található, plusz három rögzítő hernyócsavar. Így akár egy videós, akár egy panorámás, vagy tetszőleges más fej is felszerelhető. Ez remek dolog, mert az egyébként nem éppen olcsó állványunk így univerzálisan is használható lesz. A kis méretű utazóállványok kategóriájában egyébként csak ritkán jár ilyen fokú modularitás.

peak design travel tripodKlímasemleges megoldás

A fotós termékek sem jelenthetnek kivételt, ha a környezet megóvásáról van szó. A Peak Design pedig nem csak mondja, hanem teszi is. Termékeiken, így a Travel Tripodon is ott szerepel két fontos logó, az 1% for the Planet és a Climate Neutral. Az előbbi azt jelöli hogy a cég ellenőrzött módon a forgalma 1%-át nonprofit környezetvédelmi szervezeteknek adományozza, az utóbbi pedig azt, hogy a működése üvegházhatású gázok kibocsátásának szempontjából semleges. A Climate Neutral szervezet által minősített vállalatok vállalják, hogy a szervezet megmérje és kielemezze a tevékenységükkel járó kibocsátásukat szén-dioxid egyenértékben, majd azt is, hogy ezt a lehető legjobban redukálják, a maradékot pedig kreditek vásárlásával ellensúlyozzák. A kreditekből befolyó összeg pedig olyan projektekhez kerül, amelyek közvetlenül az üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentésével vagy megkötésével foglalkoznak.

Tapasztalatok

Az állvány szinte minden eleméről sugárzik az átgondoltság – ez már az első kézbevételkor feltűnt. Az, hogy ilyen sokoldalú és ilyen kicsire csukható állványt készítettek, rengeteg finom megoldásnak köszönhető. Ez pedig szó szerint is érthető, mert a Travel Tripod részei leginkább egy precíz műszerészmunkára hasonlítanak. Minden pontosan és a megtervezett módon illeszkedik, az állványhoz kapott ötletes imbuszkulccsal pedig minden szerelés elvégezhető. Ez a szerszám egyébként külön is megér egy misét, a széthajtható, 2,5 és 4 mm-es imbusz (hex) csavarokhoz használható kulcs olyan akár az egész állvány, szép, precíz és jó kézbe venni. A tárolásához kapunk egy műanyag elemet, amivel az egyik lábra rögzíthetjük, de onnan könnyen kieshet, így sokkal jobb, ha a rajta található kis füllel felerősítjük valahova. Az apró alkatrészekre egyébként érdemes külön figyelni, mert a szerszám mellett a középoszlop kampója is kis méretű, így nehéz megtalálni a magas fűben. A használati komfort nagyon jó, talán csak a középoszlop vízszintes rögzítési lehetősége hiányzik a palettáról, de ezen funkció beépítése alighanem jelentős méretnövekedéssel járt volna. Teljesen kihúzva egy átlag felnőtt számára szemmagasságba kerül a kamera, ami kényelmes használatot biztosít.

peak design travel tripodpeak design travel tripodpeak design travel tripodA legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor fotózni indultam és úgy terveztem, hogy a vállamon viszem az állványt. (Az állványhoz kapunk egy meglehetősen passzentos, de a szokásos Peak Design minőségben elkészített cipzáras tokot és nem csak magán az állványon, hanem a tokon is találunk felfogató pontokat az Anchor Link rendszerhez.) Az állvány azonban a legnagyobb meglepetésemre befért a 13”-os Everyday Messenger táskámba felülre, a tokjával együtt, úgy hogy probléma nélkül be tudtam csukni a táskát. Magas objektívet persze nem vittem magammal, az állvány alatt azonban kényelmesen elfért a vázam és három közepes objektívem. (Persze akár a táskán kívülre is rögzíthettem volna, ha kell…)

Ez nagyon jó érzés, ugyanis ha mindig kéznél van az állvány, akkor az nagyon sok plusz lehetőséget és jó fotót jelenthet. Egy kompakt és könnyű, ráadásul jól variálható állványt pedig sokkal szívesebben viszek magammal, mint egy nagyobb és nehezebb darabot. Bár a karbon változat ára meglehetősen borsos, (a teszt írásakor 237 000 forint körüli), az alu verzióra azonban egyáltalán nem mondható, hogy túl magasra lenne árazva. A cikk írásakor 138 000 forint körül rendelhető kivitel ára ugyan magasabb némileg, mint a hasonló utazóállványoké, a különbség azonban egyáltalán nem drámai, a pénzünkért azonban nagyon sok pluszt kapunk.

Írta: Szalay Gábor