A Kis-Sárréten található Vátyoni-erdőbe szervez szakvezetéses túrát október 23-án a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kirándulás résztvevői „Apót”, a több száz éves kocsányos tölgyet is megcsodálhatják.

A KMNP Kis-Sárrét részterületének változatos élőhelyei között nagyobb kiterjedésű erdőket is találunk. A Zsadány-Geszt-Mezőgyán között elterülő Vátyoni-erdők alföldi viszonylatban különösen értékes élőhelyek. A főként őshonos fákból álló erdők szép őszi időben különösen csodálatos, megkapó látványt nyújtanak. A színesedő levelek, a kőrisek vöröslő lombozata, a sárga és a zöld színek különböző árnyalatai, a pirosló galagonya és vadrózsa bokrok, a kék bogyókkal díszített kökények mind egy kellemes őszi sétára csábítanak.

Fotó: Biró István

A kirándulás során a vonuló és áttelelő énekesmadaraink közül sokféle fajjal találkozhatunk. Csuszkák „beszélgetésétől” hangosak az öreg tölgyesek, a cserjésekben pedig cinegék és őszapók bujkálnak. Szerencsés esetben akár gímszarvasokat is megpillanthatunk. A tisztásokon nyílik még néhány szép, késő őszi virág, például szürke aszat, festő zsoltina, aggófű, réti peremizs.

A túra kb. 5 km hosszú. Kényelmes tempóban, meg-megállva élvezzük majd az októberi hangulatot, hallgatózva, figyelgetve és persze csöndben beszélgetve tesszük meg ezt a pár kilométert.

Fotó: Biró István

A találkozó helyszíne Biharugra, Földesi-telep (GPS-koordináták: É: 46° 58’ 32,40” K: 21° 38’ 28,89”), ahová október 23-án, szombaton reggel 8.00 órára várjuk az érdeklődőket. Innen gépkocsival közelítjük meg az erdőket, ahol a gépkocsikat letéve indulunk a sétára. A túra során betekintést nyerhetünk a védett természeti területeken folyó erdőgazdálkodás gyakorlatába is. Különböző korú és fajösszetételű erdőket látunk majd utunk során, s mindegyik erdőtípus más-más látványt és élményt kínál számunkra. További információ Biró István tájegységi csoportvezetőtől (Tel.: +36-30-475-1785) kérhető.

A cikk borítóképét készítette: Borsányi Attila (Kék a kékben)