Huszonkét pár gólyatöcs kezdett költésbe a Kis-Sárréten

2024.06.04.

Idén tavasszal huszonkét pár gólyatöcs kezdett költésbe a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ez a szám jóval magasabb a korábbi évek átlagánál.

A gólyatöcs a Kis-Sárréten az elmúlt évtizedekben csak alkalmi fészkelőként volt jelen. Éppen ezért örvendetes, hogy immár az ötödik, egymás utáni évben költ. Idén lényegesen megnövekedett az állomány, összesen 22 pár kezdett költésbe. Két pár kivételével az Igazgatóság kezelésében lévő vizes élőhely-rekonstrukciós területeket választották költőhelyül, mint például az Ugrai-rét, a Kivágási-legelő, a Zacskó-zug és a Kerek-rét.  Jelenleg a párok egy részénél már a fiókanevelés időszaka zajlik, de több helyen még tart a kotlás.

Gólyatöcsök az Ugrai-réten. Fotó: Tóth Imre

A gólyatöcs régi, hangzatos neve széki gólya, mivel hosszú lábával és csőrével, valamint fekete-fehér alapszínével valóban egy apró fehér gólyához hasonlít. Fészekalja 3-5 tojásból áll, a kotlási időszak 25-26 nap. Főleg vízi rovarokkal és más gerinctelenekkel táplálkozik, ehhez nagy segítséget nyújt a többi parti madárhoz képest lényegesen hosszabb lába.

Gólyatöcs élőhelye a Kerek-rét. Fotó: Tóth Imre

Ezekben az aszályos években különösen fontosak a megfelelő vízborításokkal rendelkező élőhelyek, melyek a gólyatöcsön kívül sok más faj (bíbic, nagy goda, piroslábú cankó) számára is megfelelő feltételeket biztosítanak. Ezeknek a vizes élőhelyeknek a fenntartásában fontos szerepe van a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság itt legelésző magyar szürke szarvasmarháinak is.

A cikk borítóképét készítette: Nagy Gábor (Napfürdő)