A kutatók szerint 70-80 éven belül a búzatermő területek akár 60 százalékát is sújthatják egyszerre aszályok.
A Science Advances folyóiratban megjelent amerikai tanulmány megállapította, hogy a világ fő búzatermő körzeteinek legalább 30, de akár 60 százalékában mintegy 70-80 éven belül komoly és tartós szárazság léphet fel egy időben – számolt be a sciencedaily.com.
Ez a változás a világ élelmiszer-ellátásában kiemelkedő szerepet játszó és az emberi fogyasztás kalóriaértékének legalább 20 százalékát adó búza évenkénti termését erősen visszavetheti. Song Feng, a geotudomány professzora Miroslav Trnka cseh professzorral közösen 27 klímaváltozási modell vizsgálata után arra jutott, hogy
ez sokként érheti az élelmiszer-termelés egész rendszerét.
A veszély mértéke elsősorban a globális felmelegedés által kiváltott hőmérséklet-emelkedés fékezési lehetőségeitől függ.
Jelenleg a világ búzatermő területének mintegy 15 százalékát érintheti szárazság egy időben, de ez a veszély a teljes terület 30 százalékára terjedhet ki, még akkor is, ha a párizsi klímaegyezményben meghatározott 2 Celsius-fokon belül sikerül is tartani a hőmérséklet-emelkedést, amely
a szárazság még nagyobb kiterjedését és a búzaárak ugrásszerű emelkedését vonhatja maga után.
A történelmi tapasztalatok egyértelműen mutatják, hogy a szárazság okozta terméskiesés az árak jelentős emelkedésével jár együtt. Az igazi veszély az, ha a szárazság több körzetben egyszerre áll fenn, ami a termesztés és az ellátás összeomlásához vezethet.