Szennyvíztisztítás: az algák hozhatják el a rég várt megoldást?

2019.09.02.

Még mindig óriási problémát jelent az élelmiszeripar által termelt szennyvíz kezelése. A jelenlegi módszerek ráadásul nemcsak rendkívül költségesek, de a környezetnek sem tesznek jót. Olasz tudósok azonban most egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely megoldást jelenthet a problémára. 

Egy olaszországi üvegházban a kutatók olyan algákat termesztenek, amelyek elnyelik a növekedéshez szükséges tápanyagokat. A szakemberek szerint a költségbeli és környezetvédelmi követelményeknek egyaránt megfelelhet az új technológia.

Silvio Mangini kutató meg van győződve arról, hogy

a fotoszintézis folyamata nem csupán a szennyezett víz okozta kárt csökkenti, de értékes forrást is képes belőle csinálni.

A tiszta, iható ivóvíz korunk egyik legnagyobb kincse – Fotó: Pixabay

„A projektben alkalmazott mikroalga-folyamat a tejiparból származó vizet használja fel. Ezt a vizet tisztítani kell, mielőtt a második szakaszba érne, amelyben a mikroalgákat kineveljük. A betakarítási folyamat után pedig az egyik oldalon megjelenik a lecsapolt víz, amely szemmel láthatóan tiszta, mentes a szennyeződéstől, másfelől pedig ott a biomassza, amely rendkívül értékes termék” – magyarázta a Saltgae projekt műszaki menedzsere.

Napfény, szén-dioxid és szennyvíz – ez minden, amire az algáknak szükségük van a növekedéshez.

„Elvileg a szennyvíztisztításban felhasznált energia 50-70 százalékát takarítjuk meg. Ez kevesebb energiafogyasztást és kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent” – emelte ki Robert Reinhardt műszaki menedzser.

A kutatás célja, hogy az európai gyártelepek közelében újabb és újabb algakultúrákat termesszenek, kitaposva az utat egy körforgásos gazdaság irányába.