Óriási aszály van Kenyában

Szörnyű aszályról árulkodnak a légi felvételek Kenyában: hat szomjan pusztult zsiráf tetemét ábrázolja egy Sabuli vadrezervátumban készült kép.

Az állatok egy falu közelében múltak ki, testük egymás mellett fekszik a kiszáradt földön. A sokkoló képet az embereket és állatokat egyaránt sújtó szárazságról tudósító Ed Ram fotóriporter készítette.

Nem csak az állatok szomjaznak, az aszály miatt a becslések szerint 2,1 millió kenyainak kell szembenéznie az éhezéssel – figyelmeztettek már szeptemberben az ország illetékesei.

A már kifáradt vadak akkor pusztulhattak el, amikor beleragadtak a sárba egy közeli, majdnem kiszáradt víztároló felé tartva. A tetemeket Eyrib falu külterületére szállították, nehogy a tároló vizébe méreg kerüljön.

Az ENSZ keddi közleménye szerint 2,9 millió embernek van szüksége azonnali humanitárius segítségre. Kenya néhány térségében a közelmúltban arról számoltak be, hogy évtizedek óta nem tapasztaltak ilyen kevés csapadékot.

A vízforrások kiszáradtak, a családoknak messzire kell vándorolnia a vízért, ami feszültségeket okoz a közösségek között. A súlyos aszály további zsiráfokkal végezhet. A szomjazó állatok helyzetét tovább rontja, hogy a folyóvizek mentén folytatott földművelés elzárja a vadakat az itatóktól.