Ha az emberiségnek sikerül is megállítani a globális felmelegedést az iparosodás beköszöntéhez képest 1,5 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékleten, a következő évszázadokban akkor is nőni fog a tengerek szintje. Félmilliárd ember otthonát mossa el, főként Ázsiában.

Egy olyan világban, ahol a hőmérséklet további fél fokkal meghaladja ezt a referenciaértéket, a mai városlakók közül további 200 millióan találnák magukat térdig a tengervízben, és még inkább ki lennének téve a pusztító viharoknak – állítják egy tanulmányban amerikai és német tudósok.

A legsúlyosabban Ázsia lesz érintett, ahol a tíz legveszélyeztetettebb metropoliszból kilenc található.

Banglades és Vietnam lakosságának több mint fele a hosszú távú dagályszint alá kerülne egy 2 Celsius-fokkal melegebb világban. Kína, India és Indonézia beépített területei szintén veszélyben lennének a vízszintnövekedés miatt.

Fotó: pexels.com

A tengerszint emelkedésére és a part menti városokat fenyegető veszély a félméterestől az ennek kevesebb mint kétszereséig terjed, attól függően, hogy milyen gyorsan sikerül csökkenteni a szén-dioxid-szennyezést. A kutatók szerint azonban

az óceánok vízszintje 2100 után még évszázadokig tovább fog emelkedni – az olvadó jégtakarók, az óceán által elnyelt hő és a felmelegedő víz dinamikája miatt –, függetlenül attól, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A világ népességének körülbelül öt százaléka él ma olyan szárazföldön, amely az emberi tevékenység által már a légkörbe juttatott szén-dioxid miatt várható vízszintemelkedés alatt fekszik.

A több száz évig megmaradó szén-dioxid mai koncentrációja 50 százalékkal magasabb, mint 1800-ban, és a Föld felszíni átlaghőmérséklete máris 1,1 Celsius-fokot emelkedett. Ez pedig elég ahhoz, hogy a tengerszintet végül közel 2 méterrel megemelje, akár két évszázad, akár 10 évszázad alatt.

A párizsi megállapodásban rögzített 1,5 Celsius-fokos felmelegedési határérték, amelyet az országok a jövő hónapban Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 klímacsúcson próbálnak majd betartatni,

hosszú távon közel 3 méteres tengerszint-emelkedést jelent.

A várható 4 Celsius-fokos felmelegedés 6-9 méterrel növelné az óceánok szintjét, és a jelenleg közel egymilliárd embernek otthont adó városok vagy hatalmas védműveket kell építsenek a tengerszint emelkedése ellen, vagy magasabban kell újjáépítsék a városokat.