Nyílt levéllel a pálmaolaj ellen

2019.08.06.

Nyílt levelet írt a TVE a SzóKiMondóka készségfejlesztő programmal, a Humusz Szövetséggel, a Jane Goodall Intézettel és a Felelős Gasztrohőssel az Aldinak, Sparnak, Lidlnek, felszólítva őket arra, hogy árulják külön polcokon a pálmaolajmentes termékeiket, így állva ki az esőerdők irtása ellen.

Vajon el tudunk képzelni egy olyan világot, ahol a gyermekeinknek majd el kell magyaráznunk, hogy milyen is volt az elefánt vagy az orrszarvú? Hogyan néztek ki a gorillák Ugandában, a tigrisek Szibériában vagy az orangutánok Borneó szigetén? – teszi fel a kérdést Humusz Szövetség.

Csupán a 80-as, 90-es években ismerték fel a maláj természettudósok, hogy a föld, a növényzet, az állatok mind-mind összefüggésben állnak egymással az adott terület egészséges ökoszisztémájának fenntartása érdekében, de akkor már késő volt. Ma Malajzia és Indonézia adja a világ pálmaolaj-termelésének 85%-át, melynek ára a vadvilág természetes élőhelyének összezsugorodása mellett napi 6 orangután elvesztése is. A borneói orangutánból ma csak 104 700 él, míg a szumátraiból mindössze 7500.

Annak érdekében, hogy minél több átlag vásárló értesüljön a pálmaolaj-használat káros környezeti hatásairól, és tudatosabb döntést tudjon hozni vásárlásai alkalmával, a SzóKiMondóka kampányt indított a Jane Goodall Intézet, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Humusz Szövetség bevonásával. A kampány során üzletláncok figyelmét hívják fel a pálmaolaj veszélyeire, és arra kérik őket, hogy

azokat a feldolgozott élelmiszereket és kozmetikumokat, amelyekben nincsen pálmaolaj, boltjaikban egy külön polcra tegyék.

Ehhez egy plakátot kapnak, amit a polc fölé kihelyezhetnek a vásárlók tájékoztatására – hiszen érthető módon sokan vannak, akiknek nincs idejük minden egyes vásárlás alkalmával az összes összetevőt végigböngészni, így kedvenc boltjaik tudnak nekik segíteni a helyes vásárlási döntések meghozatalában.

A pálmaolaj előállításának elképesztő ökológiai árát és a pusztítás összefüggéseit részletesen mutatja be a humusz.hu-n megjelent írás.

Egy pálmaültetvényről megmentett szerencsés orangután a Gunung Leuser Nemzeti Parkban – Fotó: Jefri Tarigan/Wikimedia Commons