A napelemek hőségben és fagyban is termelik a tiszta energiát

2020.09.22.

A szakemberek is meglepődtek azon, hogy a szélsőséges időjárási körülmények ellenére is 3,8 százalékkal jobban teljesítenek a napelemek Kazahsztánban, mint ahogy azt a szimulációk során előre megjósolták. 

Kazahsztánban a napos órák száma évente 2200-3000 közötti, ami óriási lehetőséget jelent a napelemes fejlesztésekhez. Az 50 MW-os, a kazahsztáni türkmén régióban, Chulakkurganban elhelyezett napelemerőmű, amelyhez a hátteret a Risen Energy nevű befektető adta, különlegesnek számít a Kazahsztánban jelenleg található 37 napelemes erőmű között.

Ezen a helyen süvít a szél, nehéz homok borít minden, és szélsőséges az éghajlat.

A meteorológiai megfigyelőállomás adatai azt mutatják, hogy a legalacsonyabb rekordhőmérséklet -27 °C volt, míg a legmagasabb 42 °C. Mindazonáltal az erőműben júliusban mért tényleges teljesítmény aránya (PR) 80,39 százalék volt, amely 3,8 százalékkal haladta meg a becsült értéket. Figyelembe véve, hogy milyen szélsőséges körülmények között termelte meg az energiahozamot, az jelentősen meghaladta a hozam és a megtérülés (Return On Investment, ROI) esetében elvárt értékeket.

Fotó: Huawei

A Huawei inverter maximum teljesítménypont-nyomkövető (MPPT) jellemzője segíthet a poros vagy felhős időjárás esetén a napelemeknél jelentkező „string mismatch” hatásának minimálisra csökkentésében. A 3,5 MW-os napelemsorozat 170 MPPT útvonalat támogat annak biztosítása érdekében, hogy mindegyik napelem sztring optimális üzemben működjön, ami magasabb energiahozamokat eredményez. A Huawei SUN2000 sorozatának sztring inverterei is képesek szélesebb hőmérsékleti tartományban üzemelni, ami előnyös mind a szélsőségesen meleg, mind a szélsőségesen hideg környezetben, amilyen Kazahsztán.

Képesek megbízhatóan működni a -40 °C és a 60 °C közötti hőmérsékleti tartományban, a rendelkezésre állás aránya meghaladja a 99,996 százalékot. A szélsőségesen meleg vagy hideg feltételek rendszerint komoly kihívások elé állítják a rendszerek alkotórészeit. A Huawei rendkívül szigorú kiválasztási normákat és szabadalmaztatott hőszórásos technológiákat alkalmaz, hogy biztosítani tudja valamennyi részegység megbízhatóságát, még nehezített vagy zord körülmények között is.