Nutriát találtak Szakmáron

2020.08.26.

A Kiskunsági Nemzeti Park egyik törzsterületétől, Mikla-pusztától délre található halastavak a térség egyik legnagyobb vizes élőhelyét képezik Szakmár határában. Az őszi lehalászásokat követően az intenzív halastavakat keletről szegélyező Maloméri-főcsatornából történik a tavak vízzel való újbóli felöltése.

2020. augusztus 10-én a halastó és a csatorna határán egy csapdába esett és elpusztult állat tetemének azonosításához kértek segítséget a Természetvédelmi Őrszolgálattól. A helyszínre érkező természetvédelmi őr megállapította, hogy egy nutria (Myocastor coypus) a kérdéses faj, aminek korábban nem volt erről a vidékről ismert előfordulása. A Dél-Amerikában őshonos, Európába elsősorban a prémje miatt behurcolt rágcsáló 2014-ben felkerült az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékére.

A Szakmáron talált nutria teteme. Fotó: Czár Imre

A nutriát még a közelmúltban is sokfelé tenyésztették Magyarországon, sőt, házikedvencként is tartották. A 41/2010. (II.26.)-os, a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló Kormány rendelet már „az ország őshonos növény- és állatvilágára ökológiai szempontból veszélyes fajok” között sorolja fel.

Az 5-9 kilogrammos testsúlyt elérő, hódpatkánynak vagy mocsári hódnak is nevezett állat kiterjedt járatrendszer készítésével jelentős károkat képes okozni a gátakban. Táplálkozása révén nagymértékben pusztítja a vízinövényeket és nádasokat, mellyel sok őshonos védett faj veszítheti el az élőhelyét. Ideje jelentős részét ugyan vízben tölti, attól csak 100-200 méterre távolodik el, de így is nagy károkat tud okozni a szántóföldi növénytermesztésben is. A meglehetősen szapora, egyszerre 2-9 kölyöknek életet adó nutria hazai elszaporodásának megakadályozása kiemelt fontosságú feladat.

Magyarországon még viszonylag ritka a vadon történő előfordulása, de egyre több helyről jelentik. 2020 tavaszán a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén találtak egy elgázolt példányt, de Kunszentmiklós és Pétervására külterületén is megfigyelték már.

A nutria ideje jelentős részét a vízben tölti. Fotó: pixabay

Magyarországon évről-évre egyre nagyobb gondot okoznak a nem őshonos, ember által behurcolt, majd megtelepedett növény-és állatfajok. A természetes előfordulási helyüktől távol, egy idegen ökoszisztémában sok esetben jóval agresszívebben viselkednek és gyakran kiszorítják a hazai fajokat, vagy drasztikusan átalakítják azok élőhelyeit. Minden évben újabb behurcolt fajokat találnak a kutatók, ezért fontos ismételten felhívni a háziállattartók, akvaristák figyelmét, hogy a megunt házi kedvenceket ne engedjék ki a szabadba, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek a hazai flórára és faunára nézve. A nutria, az ékszerteknősök, a kínai razbóra, vagy a pézsmapocok mind olyan fajok, melyek emberi közvetítéssel kerültek Európába és az emberi felelőtlenségnek köszönhetően hódították meg kontinensünket.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a természetjáró lakosság közreműködését is kéri az invazív fajok felkutatásában! Ha nutriát, vagy egyéb más tájidegen állatot észlel a természetben, kérjük, haladéktalanul jelezze az illetékes nemzetipark-igazgatóságnak!

További információ az inváziós fajokról az alábbi linken található: http://www.invaziosfajok.hu/hu

A cikk borítóképét készítette: Jakab Flóra (A prágai rém)