Nemcsak a tengerekben, a Dráva mentén is élnek medúzák

2019.08.23.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Mezei Ervin/Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság; Fotó: Openpage / Wikimedia, Crazybiker84 / Wikimedia

Kevesen tudják, de hazánkban is él medúza. Ez az apró termetű, mindössze 2-4 cm-es faj az édesvizekben találja meg életfeltételeit. Ha itthon szeretnénk a tengerek világát idéző medúzát látni, a késő nyári, kora őszi időszakban érdemes keresni őket, látványuk igazi különlegességnek számít.

Az édesvízi medúzára a nyárra felmelegedő, jó vízminőségű tavakban akadhatunk rá. A Dráva mentén szinte kivétel nélkül a rendkívül tiszta vizű kavicsbánya tavakban fordulnak elő. Hazánk területén másutt is él az édesvízi medúza, különböző anyagnyerő, például homokbányászat révén kialakult tavakban.

Ez a faj az emberre nézve semmiféle veszélyt nem jelent, hiszen csalánsejtjei olyan parányiak, hogy csak a táplálékul szolgáló vízi egysejtűek elfogására alkalmasak. A hazai Dráva szakasz mentén az egyik legfontosabb élőhelye Gyékényesnél van, ahol több, kavicsbányászat során kialakult tó is van.