Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét

2020.07.09.

A Leedsi Egyetem kutatói friss tanulmányban figyelmeztetnek az aranybányászat negatív hatásaira, amelyek hosszan tartó károsodást okoznak a környezetnek, és csak aktív földgazdálkodással, illetve helyreállítással lehetne újra erdőket telepíteni a bányászat alá vont földeken.

Az amazóniai, extrém méreteket öltött fakitermelésről egyre másra jelennek meg új hírek, ám arról kevesebbet hallunk, hogy az aranybányászat ugyancsak gyors növekedésnek indult ott az elmúlt években. Különösen a Guyanát, Suriname-ot, Francia Guyanát, Venezuelát és Kolumbia kis részeit, valamint Brazília északi területeit tömörítő Guyanai-pajzs mentén felelős a bányászat az erdőirtás 90 százalékáért – számolt be róla a raketa.hu.

Az erdők itt körülbelül húszmilliárd tonna szenet raktároznak a földfelszín fölött. A Leedsi Egyetem nemzetközi kutatócsoportja az első, akik részletes információkat közöltek a bányászat utáni újranövekedéséről Guyana vidékén.

Aranybányászati hely Guyanában, ahol a szennyvíz az erdőbe áramlik – Fotó: Shutterstock

Journal of Applied Ecology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban kimutatták:

az elhagyott bányák területén az erdők megújulási rátája a trópusi erdők esetében a legalacsonyabb. Egyes helyeken szinte egyáltalán nem voltak újranövő fák, három-négy évvel a bányászati tevékenység megszűnése után sem.

Fotó: Shutterstock

A kutatók becslése szerint a bányászattal összefüggő erdőirtás következtében az erdők éves szénvesztesége meghaladja a kétmillió tonnát az Amazonas térségében. Az így elveszett szén nem pótolható természetes regenerációval, minimális esély van az újranövekedésre.

Az eredmények világosan megmutatták, hogy a kitermelés megfosztja a földet a fák számára létfontosságú nitrogéntől, ami sok esetben közvetlenül hozzájárul a higany jelenlétéhez a szomszédos erdőkben, folyókban is. Az aktív bányákban ugyanis meglehetősen magas a higanykoncentráció.

A leedsi kutatók szerint amennyiben korlátozódik az amazóniai erdők szénelnyelési és -tárolási képessége, az komoly hatással lehet a klímaváltozásra is, a szennyezett talaj és folyók pedig a helyi élelmiszereket is károsíthatják.