ND szűrő használata hosszú expozíciós fotózásnál

2019.08.02.

Láttál már olyan fotókat, ahol a víz vagy a felhők selymesen simák? Ha minimálisan is foglalkoztál fotózással, akkor tudod, hogy ezt a hatást a hosszú expozíciós technikával lehet elérni. Esetleg előfordult, hogy néhány alkalommal próbáltál hasonló fényképeket készíteni, de közel se lett olyan a végeredmény, mint amiket az interneten láttál. Nos ezekhez a fotókhoz szükség van egy speciális eszközre, amit Neutral Density, vagyis röviden ND szűrőnek nevezünk.

Mi az az ND szűrő?

Az ND szűrő egy sötét üvegből készült lencse, amit az objektívre kell helyezni, hogy a fényképezőgépbe belépő fényt csökkentsük. Ezek a szűrők nem változtatják meg a kép színeit, ezért nevezzük őket Neutral, vagyis semleges szűrőknek. Amennyiben érdeklődsz a hosszú expozíciós technika iránt, egy ilyen szűrőnek helyet kell kapnia a felszerelésed között.

Miért van szükség az ND szűrőre?

Két esetben van szükség ND szűrőre. Elsőként akkor, ha alacsony zársebességgel fotózunk napfényes időben, másodszor pedig, ha sekély mélységélességet akarunk elérni szintén napfényes időben. Például, ha egy tengeri tájkép fotózásakor a víz áramlását szeretnék kreatív módon megörökíteni fotóinkon akkor ehhez legalább 10 mp-es expozícióra van szükség. A fényképező ISO értékét állítsuk 100-ra, ez a legalacsonyabb. Ha rekesznyílás f/16-ra van állítva akkor is még csak 1/50-es zársebességet kapunk. Vagy mondjuk napfényben akarunk fényképezni. Szükség van egy gyors objektívre, mint például egy 50mm f/ 1.4-es, és szükség van sekély mélységélességre. Az ISO érték 100-on, a zársebesség 1/8000, de a rekesznyilás még mindig f/4. Ilyen esetekben szükség van egy ND szűrőre.

ND szűrők típusai:

Az ND szűrőknek két típusa van. Az egyik egy kör alakú objektívre csavarható szűrő, a másik négyzetalakú szűrő és be kell helyezni egy speciális tartóba, amely az objektív elején van rögzítve.

Minden szűrőnek van előnye és hátránya is. A kerek szűrőhöz nem kell egy külön tartót vásárolni és 2 vagy akár 9 fényértékűeket is vásárolhatunk belőlük. Másfelől viszont egy ultra-nagy látószögű objektív esetében ezek a szűrők vignettálást okozhatnak a fényképeken.

A négyzet alakú szűrők a tartóba egymásra helyezhetők, így hosszabb expozíciót kaphatunk. Ezek a szűrők GND típusban is kaphatók. Ezek a GND típusú szűrők fokozatos átmenetet biztosítanak az sima hatás eléréséhez és egyensúlyt teremtenek a fényes égbolt és sötétebb előtér között. Tehát tökéletesek a tájképfotózáshoz. Ugyanakkor sokkal költségesebbek a kerek szűrőkhöz képest.

Hogyan kalkuláljunk az expozíciós idővel, ha ND szűrőt használunk?

Az ND szűrők különböző intenzitásúak.

Az expozíció kiszámításához a következőket kell tennünk. Rögzítsük a fényképezőgépek az állványra és állítsuk be a megfelelő pozícióba. Ha ND9-es szűrőt felhelyezzük az objektívre akkor nem fogjuk látni a fényképezőgép keresőjét, nem tudjuk manuálisan beállítani a fókuszt, és az autófókusz se fog működni. Ezért a szűrő felhelyezése előtt állítsuk a gépet manuális fókusz módba és fókuszáljunk.

Ezután állítsuk a fényképezőgépet AP vagyis aperture priority módba. Állítsuk az ISO értéket 100-ra, és a rekesznyílást pedig F/11-re vagy F/16-ra, és lőjünk egyet a géppel. Ha ezeket beállítjuk akkor tudni fogjuk a szükséges zársebességet. Ezután állítsuk át a kamerát manuális üzemmódba és az értékeket állítsuk be hasonlóan, mint az előbb.

Most pedig kezdjük a szükséges zársebesség kiszámítását. Ha ND 1.8 vagy ND64 szűrőt használunk, akkor a mellékelt táblázat alapján a fény értéke 6-al csökken, tehát 6 fényértékkel túl kell exponálni a képet. Tegyük fel, hogy 1/60 mp volt a szűrő felhelyezése előtt.

1 fényérték 1/30 mp
2 fényérték 1/15 mp
3 fényérték 1/8 mp
4 fényérték 1/4 mp
5 fényérték 1/2 mp
6 fényérték 1 mp

Be kell állítanunk az 1 mp-es zársebességet. Ugyan ebben a példában, ha ND3.0 vagy ND1024 szűrőt használunk, ami 10 fényértéket csökkent, akkor a zársebesség 16 mp-es lesz.

Dolgok, amikre jó, ha emlékszünk:

1.Ha több objektívvel rendelkezünk, mindig nagyobb méretű szűrőt vásároljunk. Bizonyos lépcsős gyűrűk segítségével a nagyobb méretű szűrőket használhatjuk kisebb méretű objektíveken. Kivételek ez alól a széles látószögű objektívek, hiszen a fokozatos gyűrű ilyenkor vignettálást okoz a képeken.

2. Mindig vásároljunk jó minőségű szűrőt. Ha olcsó szűrőt választunk, ami műanyagból, vagy alacsonyabb minőségű üvegből készült, akkor ezek ronthatják a kép minőségét.

3. Az ND szűrő felhelyezésekor legyünk óvatosak, hogy a fókuszgyűrű ne forduljon el.

4. Mindig használjunk állványt és távkioldót, hogy elkerüljük a fényképezőgép bemozdulását.

5. Mindig készítsünk RAW és manuális módban készült felvételeket is. A RAW felvételek további lehetőségeket nyújtanak a későbbi szerkesztés során. A fehéregyensúly beállítását és fixálni kell. Az automatikus fehéregyensúly beállítás nem szerencsés.

6. Ha hosszú expozíciós technikával dolgozunk, akkor a fényképezőgép keresőjét fedjük le valamivel. Ellenkező esetbe a keresőből belépő fény tönkreteheti a képet.