Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim

2022.05.09.

Az új enzim képes lebontani a széles körben elterjedt PET (polietilén-tereftalát) műanyagokat. A globális hulladék nagyjából 12%-át kitevő anyagot a depolimerizációnak nevezett folyamat során építőelemeire bontják, melyek később újra felhasználhatók.

Az austini Texasi Egyetem tudósai gépi tanulás (machine learning) segítségével olyan módosított enzimet hoztak létre, amely napok alatt képes lebontani az egyébként évszázadok alatt széteső műanyagokat – ismertette a Greendex.

Hal Alper vegyészmérnök, a Nature-ben megjelent tanulmány egyik szerzője szerint módszerük sokkal előnyösebb a hagyományos újrahasznosítással szemben, melynek során olvasztással formázzák újra a műanyagot, így minden újrahasznosítás alkalmával romlik a műanyag minősége.

Ezzel szemben az enzimes megoldás esetében eredeti összetevőire bontják a műanyagot, melyet újra szűz műanyagként tudnak felhasználni.

Ez olyan, mintha a semmiből készítenénk friss műanyagot, azzal az előnnyel, hogy nem kell további kőolajforrásokat felhasználnunk – mondja Alper.

A tudóscsoport 2005 óta már 19 különböző enzimet fedezett fel, melyek segítségünkre lehetnek a műanyagok újrahasznosításában. A mostani enzim elsősorban hatékonyságában különbözik a korábbiaktól. A tudósok most azon dolgoznak, hogy az enzimet alkalmassá tegyék a széles körű, gyakorlati felhasználásra.

Fotó: curtoicurto/iStock/Getty Images Plus