Több európai országban új naperőműves rendszereket már csak energiatárolóval kiegészítve engedélyeznek a hálózatra kapcsolni, és ez várható Magyarországon is. Erre utal, hogy a magyar akkumulátorstratégia céljai között szerepel a hazai naperőművek akkumulátorral való ellátása – írja a portfolio.hu.

A hazai akkumulátorstratégia nemrég elkészült tervezetéről Kaderják Péter, a Zéró Karbon Központ (BME) vezetője, az ITM főtanácsadója számolt be a portfolio.hu-nak.

A kormány jóváhagyására váró, 2030-ig szóló stratégia fő célja, hogy az elért eredményeinkre támaszkodva Magyarországot az európai akkumulátor-értéklánc egyik központjává tegye. A stratégia konkrét céljai között szerepel egyebek mellett

az e-töltő-infrastruktúra fejlődésének előmozdítása és a kis-, a közepes és a nagy méretű hazai naperőművek akkumulátorral való ellátása.

Az utóbbi időben az akkumulátoros energiatárolók villamos hálózatokban betöltött szerepe jelentősen felértékelődött, amelyben több tényező is szerepet játszott, mint például a rendszerstabilitást támogató funkció, a technológia fejlődése, valamint annak csökkenő költségigénye.

Akkumulátorokkal igazán hatékony – Fotó: Pixabay

A fotovoltaikus erőművek esetében a nemzetközi trend mind a háztartási méretű, mind a nagyobb erőművi kategóriákban egyértelműen az akkumulátoros megoldásokról szól; világszinten már több mint 25 GWh-nyi kapacitású hálózatra kapcsolt akkumulátoros tárolót telepítettek. Az energiatárolóval kiegészített naperőművek független, decentralizált, költséghatékony energia-előállítási és ellátási megoldást jelentenek, így a jövőben is egyre nagyobb szerepet töltenek be a háztartási és ipari megoldások között, amelyet a családi házas napelemek robbanásszerű terjedése mellett az elektromos autózás iránti kereslet növekedése is hajt – húzta alá Lugos Roland, Optimum Solar Zrt. üzletfejlesztési igazgatója.

Magyarországon eddig nem volt jellemző az akkumulátorral kombinált naperőművek telepítése, ugyanakkor a lakossági piacon egyre nagyobb az érdeklődés, és az elektrifikáció folyamatos terjedésével egyre többen választanak már energiatárolásra alkalmas rendszereket.