Megújulnak a nemzeti parkok

2020.02.07.

Tájegységi szervezetekkel bővülve újulnak meg a nemzeti parkok igazgatóságai. A 10 igazgatóságon belül a természetvédelmi feladatok ellátására 41 tájegység jön létre.

Nagy István agrárminiszter elmondása szerint az igazgatóságok felépítése egységesül, szervezeti egységeik hasonló elnevezéssel hasonló feladatokat kapnak.

A természetvédelmi őrök munkájában a hatósági jellegű szerep helyett előtérbe kerül a szolgáltatói-tanácsadói tevékenység. Az igazgatóságok feladatkörei jelentősen kibővültek az utóbbi években, így ezt a szabályozásnak és a szervezeti felépítésnek is követnie kell.

A nemzeti parkok igazgatóságai 300 ezer hektár országos jelentőségű védett természeti terület vagyonkezelői. Ennek csaknem a felét maguk gondozzák, a többi 150 ezer hektárt közel 2 ezer gazdálkodóval együttműködve tartják fenn.

A nemzeti parkok ökoturisztikai létesítményeinek száma 276-ról 349-re emelkedett, a területükön élő őshonos állatállomány egyedszáma pedig 2010 óta majdnem a másfélszeresére nőtt, 2018-ban meghaladta a 14 ezret.

Az igazgatóságok természetvédelmi célú vadgazdálkodást is végeznek a vadászati jogosultságuk alatt álló majdnem 200 ezer hektárnyi területen. A miniszter a fejlesztéseknek tulajdonítja, hogy

a nemzeti parkokban a látogatók száma 1,3 millióról 1,6 millióra nőtt 8 év alatt.

A Bükki Nemzeti Park egyik területe – Fotó: wikipedia.org

Az agrárminiszter elismerően szólt arról is, hogy az igazgatóságok monitorozó rendszerrel folyamatosan figyelik a környezet változásait,

csaknem 100 ezer hektáron tudták javítani az élőhelyek állapotát, és jelenleg is számos fajmegőrzési projektben dolgoznak együtt más országok szakembereivel.

Nagy István arra számít, hogy a tájegységi modell választ adhat a nemzeti parkok előtt álló kihívásokra. Várakozása szerint az átszervezés hozzájárul a hosszú távú működőképességhez és az átláthatósághoz.

A cikk borítóképét készítette: Ravasz Balázs (Őszi reggel a Külső-tónál)