Megháromszorozódott a kiirtott erdőterület az Amazonas vidékén

2019.08.09.

Megháromszorozódott a kiirtott erdőterület nagysága az Amazonas vidékén júliusban 2018 júliusához képest a brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) előzetes adatai szerint.

Az intézet műholdas megfigyelőrendszere 2255 négyzet-kilométernyi erdőség kiirtását regisztrálta júliusban – szemben a tavaly júliusban észlelt 597 négyzetkilométerrel.

Az idén júliusban kiirtott erdőterület majdnem akkora, mint Luxemburg területe, és a legnagyobb mértékű havi erdőirtás, amelyet az INPE megfigyelőrendszere az elmúlt években regisztrált.

Az Amazonas a világ legnagyobb esőerdője, a világ tüdejének is nevezik, mivel hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyel el. Brazília területén található az esőerdő mintegy 60 százaléka.

A brazil Deter műholdas rendszer havi és napi adatokkal szolgál az erdőirtásról. Az elmúlt hónapokban riasztóan magas értékeket mutat: júniusban az egy évvel korábbihoz képest 88%-kal nőtt a Reuters jelentése szerint. Július első felében a teljes 2018-as júliusi adat 68%-át jelezték. (A térképen még csak a 2018-as adatok láthatók)Forrás: TerraBrasilis

Az erdőirtás felgyorsulásért környezetvédők és kutatók Jair Bolsonaro januárban hivatalba lépett új államfőt hibáztatják, mondván, bátorítja a fakitermelést és az állattartókat a térség gazdasági fejlesztése céljából.

Bolsonaro élesen bírálta a INPE által már korábban bemutatott adatokat, mondván, azok pontatlanok, és ártanak a dél-amerikai ország hírnevének.

Csütörtökön közölte, hogy leváltja az intézet igazgatóját, Ricardo Galvaót, aki pénteken távozott is posztjáról.

Az űrügynökség és független szakértők, valamint környezetvédők azonban megvédték az adatok pontosságát. Galvao a Reuters brit hírügynökséggel szombaton közölte: meg fogja védeni az adatokat, amelyek tagadhatatlanul kimutatják a fakitermelés megugrását a térségben.

Címkék