A Mediterránum a legkiszolgáltatottabb területek között van

2019.10.14.

A globális átlagnál jóval gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében, fenyegetést jelentve a régió élelmiszer- és vízkészleteire – figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban.

Világviszonylatban ez a klímaváltozás által leginkább érintett régiók egyike – mondta Nasser Kamel, a Mediterrán Unió főtitkára, a több mint 600 kutatót tömörítő Mediterranean Experts on Climate and Environmental Change (MedECC) nevű szervezet által készített tanulmány ismertetésekor.

A Földközi-tenger térsége három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika egyes részeit foglalja magában. A régióra enyhe, esős telek és forró, száraz nyarak jellemzőek. Az iparosodás előtti korszakhoz képest mostanra 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a térségben, ami meghaladja az 1,1 Celsius-fokos globális átlagot.

A kutatók előrejelzései szerint 2040-re 2,2 Celsius-fok lesz az átlaghőmérséklet emelkedése a térségben, és a század közepére a régió bizonyos részein akár a 3,8 Celsius-fokot is elérheti.

Emellett rendszeresebbé, illetve intenzívebbé fognak válni az aszályok.

A Földközi-tenger térségének hőtérképe 2019 júniusában – Fotó: NASA Earth Observatory, Joshua Stevens/Wikimedia Commons

A hőmérséklet-növekedéssel párhuzamosan a csapadékmennyiség csökkenni fog a következő évtizedekben.

Egyes területeken, például a Balkánon és Törökországban akár 30 százalékkal is csökkenhet a csapadék mennyisége, miközben a heves esőzések gyakoribbá válhatnak.

Az emelkedő hőmérséklet és a csapadék hiánya hozzájárul a kiszáradáshoz, ami fenyegetést jelent a térség élelmiszer- és vízkészleteire nézve. A terményekre a gyengülő talajminőség, az aszályok és hőhullámok, míg a tengeri élővilágra a túlhalászat és az egyes fajok eltűnéséhez vezető melegedő tengervíz jelent fenyegetést.