Megdöbbentő meleg köszöntött Izlandra

2019.08.29.

Sosem volt még olyan meleg Izlandon, mint idén júliusban, amikor a hőmérséklet 1,4 fokkal meghaladta az előző tíz év átlagát.

Áprilisban, májusban és júniusban is szárazabb és melegebb volt az idő a szokásosnál. A melegedő klíma más téren is sújtja a gleccserekben és vízesésekben gazdag Izlandot – írja a CNN alapján a 444.hu.

Az egyik főváros közeli tó vízszintje például 140-ről 70 centiméterre süllyedt, a szárazság miatt pedig kevesebb lazac tudott felúszni az izlandi folyókon, ami a halászat eredményein is meglátszik.

A 19. században még kétezer négyzetkilométert fedtek le az izlandi gleccserek, az elmúlt húsz évben viszont 600 négyzet-kilométernyi teljesen eltűnt.

A klímaváltozásnak persze lehetnek időszakos előnyei is Izlandon, például már most jóval több árpát termesztenek, mint korábban. A melegedő óceán miatt a makrélák száma is megnövekedett Izland belső vizeiben, amit a halászok próbálnak kihasználni.

Fotó: pexels.com

Izland az elmúlt években számos intézkedést hozott a klímaváltozás megfékezésére, 50 százalékkal megnövelték a szén-dioxid-kibocsátásra kivetett adót, 2030-tól pedig kitiltják a dízel- és benzinalapú autókat.