Porral mentené meg a Földet Bill Gates

2019.08.16.

A  techmogul lényegében több millió tonna port juttatna a sztratoszférába, hogy ezáltal tompítsa a nap sugárzását. A terv igencsak tudományos-fantasztikusnak hangzik, de egy évtized alatt akár megvalósítható lehet. Naponta több mint 800 óriási hőlégballonnal vinnének 19 km-rel a Föld felszíne fölé több millió tonna krétaport. 

Ezután a port szétszórnák a sztratoszféra körül. Elméletileg a levegőben lévő por óriási napernyőt hozna létre, amely visszaveri a napsugarak és a hő egy részét az űrbe, tompítva azok erősségét és a bolygóra gyakorolt hatását. Ezáltal védené a Földet a fokozódó felmelegedéstől – írja a Daily Mail. A projekt mögött nem akárki áll, hiszen a Microsoft atyja, Bill Gates finanszírozza, aki mellett a Harvard Egyetem tudósai közreműködnek. A tervek már most olyan előrehaladottak, hogy a kísérletek néhány hónapon belül el is kezdődhetnek.

Fotó: shutterstock.com

Az úttörő, hárommillió dolláros (868 millió forintos) teszt során, amelyet Sztratoszféra Vezérelt Perturbációs Kísérletnek neveznek, nagy magasságú tudományos hőlégballont alkalmaznának, amellyel körülbelül két kilogramm kalcium-karbonát-port bocsátanának a légkörbe, 19 km-rel az új-mexikói sivatag fölé.

Az ezt követő 24 órában a hőlégballont propellerek irányítanák vissza a mesterséges felhőn át, miközben fedélzeti érzékelők figyelnék meg a por napfényvisszaverő képességét és a környező levegőre gyakorolt hatását.

Várható előnyei mellett sokan attól tartanak, hogy éghajlati pusztítással is járhat. A láncreakciók következtében kialakuló hurrikánok és aszály több millió emberéletet követelhet.

– Az ötletünk félelmetes…, de a klímaváltozás is az! – reagált az aggodalmakra a Harvard tudományos csapatának igazgatója, Lizzie Burns. A felmerülő veszélyek miatt egy független szakértőkből álló tanácsadó testület vizsgálja a projekttel kapcsolatos lehetséges kockázatokat.