Vadon élő anyaállatok erszényében eddig kilenc apró ragadozót fedezett fel az ausztrál Aussie Ark természetvédő szervezet, amely a szaporulat további növekedését várja az elkövetkező hetekre.

A második egymást követő éve már az ausztrál szárazföldön is van szaporulata a vadonban az erszényes, más néven tasmán ördögnek, amely korábban csak a nevét adó szigeten szaporodott.

Az agresszív, nyolckilósra is megnövő erszényes állat az ausztrál kontinensen 3000 éve kihalt, és 2020-ig csak az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén szaporodott, ahol azonban egy fertőző rákbetegség veszélybe sodorta a létét.

Fotó: Getty Images

Az Aussie Ark, amely saját tenyészprogramot indított az erszényes ördög megmentésére, más természetvédő szervezetekkel összefogva 2020-ban a fekete bundájú ragadozó 28 olyan példányát telepítette be a Sydney-től északra fekvő Barrington rezervátumba, amely nem mutatta betegség jeleit.

A védett területen teljesen szabadon élő ragadozók már 2021-ben utódokat hoztak világra a természetvédők nagy örömére. Az Aussie Ark aktivistái kamerákkal tartják megfigyelés alatt az anyaállatokat, és arra számítanak, hogy az elkövetkező hónapokban fiatal erszényes ördögök indulnak lakóhelyük felfedezésére. A természetvédők szerint az idei szaporulat meghatározó lesz a tenyészprogram hosszú távú sikere szempontjából.

Az apró és teljesen csupasz állatok megszületésük után az anya erszényébe másznak, ahol a tejmirigyeken csüngve lassan felcseperednek, és mintegy 100 nap után elhagyják az erszényt. A tejmirigyek korlátozott száma miatt nagy alom esetén is legfeljebb négy kölyök képes életben maradni.

A tasmán ördögök 1941 óta védelem alatt állnak. Vadon élve az extrém erős harapású ragadozók gátolják, hogy elszaporodjanak a más védett fajokra veszélyt jelentő vadmacskák és rókák. Jellegzetes a vörös fülük, a hangos rikoltozásuk és a rossz szaguk, amelyet izgalmi állapotban bocsátanak ki.