Madárritkaság: terekcankó bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkban

2020.06.04.

Magyarországon rendkívül ritkán találkozhatunk átvonuló terekcankókkal. A napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkban bukkant fel egy magányos példány.

Kevesebb csapadékot hozó tavaszokon, mint az idei is, értelemszerűen kevesebb természetes vizes élőhely szolgálja ki a madarak igényeit. Különösen igaz ez a partimadarakra, amelyeknek életvitele szorosan a vízhez kötődik. Vonatkozik ez a fészkelő és átvonuló fajokra egyaránt. Ezeket az igényeket május derekán gyakran a rizsföldek elégítik ki.

Csárdaszállás mellett, a frissen elárasztott rizsföldön madármegfigyelők a közelmúltban egy ritka fajt, terekcankót láttak a madársokadalom között. Mellette havasi partfutók, parti lilék, aranylilék, apró partfutók, pajzsos-, réti és piroslábú cankók, illetve kőforgató és sárjáró is táplálkozott. A terekcankónak ebben az évben ez volt az első megfigyelése itt. Sikerült fényképeket is készíteni róla.

A terekcankó Finnországtól Kelet-Európán keresztül Szibéria keleti részéig költ. Az európai területekről Afrikába vonul, így jut el hazánk területére is. Egészen Dél-Afrikáig elrepül. Az ázsiai költőhelyekről pedig Dél-Ázsiába költözik, de eljut Indonéziába, Ausztráliába és Új-Zélandra is. A mocsaras északi tengerpartokon, tajgákon, magas füvű bokros területeken, tundrákon és erdős sztyeppeken él.

Ritkaságára való tekintettel sok madármegfigyelő is eljött a Körös-Maros Nemzeti Parkba megnézni a terekcankót, melyet nem volt könnyű megtalálni a több száz hektáros területen.

Fotó: Széll Antal István