M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO és E-M1X firmware frissítés madárfelismeréssel

2020.11.23.

PRO szuperteleobjektív, mely 1000mm ekvivalens gyújtótávolságot kínál akár kézből kitartva.

A hír, amire a vadvilág-, természet- és sportfotósok vártak: bemutatkozik az Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO. Ez a nagyfelbontású, szupertelezoom objektív beépített 1,25x telekonverterrel, illetve óriási, 300-1000mm ekvivalens* gyújtótávolság-tartománnyal büszkélkedhet. Az opcionális M.Zuiko Digital MC-20 2x telekonverterrel együtt használva akár a 2000mm* is elérhető. A Mikro-NégyHarmad szabványra épülő objektív nagyteljesítményű, 5-tengelyes Sync IS képstabilizátorral rendelkezik, mely 8 FÉ lépésnyi** elmozdulás-kompenzációját kínálja, így tökéletes a szuperteleobjektív tulajdonságainak kiaknázására – akár kézből kitartva is. Ez a különlegesség január végétől lesz elérhető.

Annak érdekében, hogy az E-M1X gépet használó fotósok teljes mértékben ki tudják használni az új szuperteleobjektívben, illetve a többi M.Zuiko objektívben rejlő potenciált, a firmware továbbfejlesztése történt: a mesterséges intelligenciára épülő mélytanulás-technológiát alkalmazó témafelismerő autofókusz rendszer madárfelismerő funkcióval is kiegészül. Az új funkció használatával a gép automatikusan prioritást ad a madár szemének, így az élességállítás és követés helyett a fotós a megfelelő kompozícióra és a tökéletes pillanatra koncentrálhat. Az új firmware különféle funkcionális fejlesztéseket is tartalmaz, például RAW videó adatküldést, mely a professzionális videofilm-készítés munkafolyamatait támogatja. Az új firmware 2020. december 3-tól érhető el.

Nagy felbontású zoomobjektív, ami akár 1000mm* (ekvivalens) szupertelefotózásra alkalmas

Az objektív háza beépített 1,25x telekonvertert tartalmaz, mely ugyancsak kiváló optikai teljesítményt hoz akár 1000mm ekvivalens* gyújtótávolságnál, kézből kitartott szupertelefotók készítése esetén is. Az opcionális M.Zuiko Digital MC-14 1,4x telekonverter, illetve M.Zuiko Digital MC-20 2x telekonverter ugyancsak használható. Ha az MC-20 telekonverterrel.

M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO további jellemzők:

– Belső zoomrendszer védi ki az objektívméret változásának kényelmetlenségét zoom használata közben – Gumírozott zoom és fókuszgyűrű a kényelmes és határozott műveletvégzésért
– Preset Focus funkció a kedvenc gyújtótávolság-pozíciók gyors eléréséhez
– Állványtartó hordozhatóságot biztosító kivitelben és méretben
– Hordszemek vállpánt csatlakoztatásához, a hordozhatóság biztosítására, illetve az objektív foglalat terhelésének csökkentésére
– Gumírozott objektív védőgyűrű a frontlencse karcolások elleni védelmére

A PRO szupertele 1,3 m legkisebb fókusztávolságot kínál a teljes zoomtartományban – valamint kiváló közelképeket 0,57x* legnagyobb képnagyítással, ami a beépített telekonverter használatával 0,71x* nagyítást jelent, így igazi telemakró élményt garantál. Az objektív konstrukciója pazar 28 lencsetagot rejt, 18 csoportban – ezek között találunk új fejlesztésű, nagy átmérőjű, extra alacsony diszperziójú aszférikus lencsét, valamint négy szuper-extra alacsony diszperziójú aszférikus lencsét is. Ez a felépítés garantálja a becsillanások és a színhibák kockázatának csökkenését a teljes zoomtartományban – valamint kiváló felbontást a képszélekig, még a nagy átmérőjű lencsék és a fix F4.5 rekesz mellett is. Az Olympus saját Z Coating Nano bevonat-technológiája által éles és tiszta képek érhetők el, akár bonyolult fényviszonyok esetén is – például erős háttérfényben.

Kompakt és könnyű, kiváló teljesítményt kínáló, időjárásálló kivitel

Az objektív tubus magnéziumötvözetből, a napellenző extra könnyű szénszálból készül – ezzel biztosítható, hogy az objektív súlypontja ne tolódjon el nagyon előre, ha a napellenzőt használjuk. Az objektív minden részegységén a legoptimálisabb anyagok gondos kiválasztásával vált elérhetővé, hogy megfelelően erős, ugyanakkor precíz, kompakt és könnyű kivitelt kapjunk, mindössze 314,3 mm hosszban és 1,875 g**** tömeggel. Az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO fejlesztése közben kiemelt figyelmet kapott a fotós számára az egyszerű használhatóság biztosítása, a beállítások és funkciók egyszerű elérhetőségével. Ha Olympus OM-D E-M1X fényképezőgéppel együtt használjuk, a fantasztikus por- csepp- és fagyálló tulajdonságok lehetővé teszik a gondtalan és folyamatos felvételkészítést zord körülmények között is – például esőben vagy hóban – teljes nyugalom mellett. A hagyományos objektíveken látható fekete bevonat helyett ezen a modellen hővédő bevonatot találunk, mely hatékonyan veri vissza a napfény infravörös sugarait, így a hőmérséklet az objektíven belül nem növekszik drasztikusan a forróbb nyári napokon sem – mindezt a stabil optikai teljesítmény érdekében. A frontlencsén fluorin bevonatot találunk, mely sima és fokozottan karcálló felületet ad, egyszerűbbé téve a tisztítást a könnyebb karbantartás érdekében.

Az erős 5-tengelyes Sync IS képstabilizátora akár 8 FÉ lépés** kompenzációval, valamint gyors és rendkívül precíz AF rendszerrel

Az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO 5-tengelyes Sync IS képstabilizátor rendszerrel büszkélkedhet. 300mm (ekvivalens*) értéknél eléri a világ legerősebb, 8 FÉ lépésnyi** kompenzációját. A képstabilizátor ugyanúgy elérhető, ha a telefotó tartományt akár 2000mm ekvivalens* gyújtótávolságig bővítjük az opcionális MC-20 telekonverterrel, A kézből kitartva is biztosított kiváló képminőségnek köszönhetően tökéletes kiegészítője lehet a vadvilág-, természet- és sportfotósok felszerelésének. Az Olympus saját fejlesztésű, nagy pontosságú lencsevékonyító technológiája teszi lehetővé, hogy kifejezetten könnyű lencséket alkalmazzon az élességállításhoz, így gyors és rendkívül precíz fókuszálást érjen el a teljes zoomtartományban.

OM-D E-M1X 2.0 firmware verzió madárfelismerő AF bővítéssel

Az intelligens témafelismerő AF ezentúl madárfelismerő funkciót is elérhetővé tesz, mely különféle méretű és alkatú madarak gondtalan követését biztosítja. Fotózás közben a gép elsősorban a madár szemére állítja az élességet, illetve a fejre, vagy a testre vált, ha a madár szeme nem felismerhető. Ez a funkció a madarak természetes élőhelyén is hatékonyan működik, ahol fák, bokrok, vagy más akadályok kerülhetnek a fotós és a téma közé. Ennek köszönhetően a fotósnak csak a kompozícióra kell koncentrálnia. A funkció ráadásul a Pro Capture felvételi móddal is együtt használható, ami a madárfotósok körében igencsak népszerű: ez a felvételi mód virtuálisan kiküszöböli a zár működtetése és a reakcióidő által fellépő késést, mivel a kioldó teljes lenyomása előtt történteket is rögzíti. Ennek köszönhetően olyan pillanatokról sem maradhatunk le, mint amikor egy madár szárnyat bont és elrepül, vagy lecsap a zsákmányára. A madárfelismerés a teljes AF területen működik, mindegyik M.Zuiko Digital objektív esetében – ide értve a szupertele-objektíveket is. Mivel a funkció a képszéleken is hatékony, a kép komponálása még szabadabban végezhető.

RAW video-adatátvitel Atomos Ninja V HDR rögzítő-monitorra

Az OM-D E-M1X, illetve E-M1 Mark III géppel készült 4K 30P/25P/24P és Cinema 4K 24P videofelvételek 12 bites RAW adatként történő átvitele és ProRes RAW formátumban, az Atomos Ninja V HDR rögzítő-monitor segítségével történő rögzítése valósítható meg. (Szoftverfrissítés szükséges, mely elérhető itt: https://www.atomos.com/firmware/ninja-v ). Így nagyobb rugalmasságot biztosít a professzionális filmkészítéshez szükséges utómunkákhoz, például a megfelelő expozíció beállításához, vagy a color grading feladatokhoz.

Kifinomultabb videó-képstabilizátor teljesítmény

A videó-képstabilizátor algoritmus áttervezésével még természetesebb felvételek készíthetők, minimális bemozdulás mellett, pásztázás közben is.

Fókusz indikátor megjelenítés

E funkció segítségével gyorsan ellenőrizhetjük a fókuszálás irányát és a körülbelüli pozícióját manuális élességállítás közben.

OM-D E-M1X, OM-D E-M1 Mark III, OM-D E-M1 Mark II és OM-D E-M5 Mark III firmware frissítés

Az OM-D E-M1X 2.0 firmware verziója mellett jelenik meg az 1.2 firmware verzió az OM-D E-M1 Mark III, 3.4 verzió az OM-D E-M1 Mark II és 1.3 verzió az OM-D E-M5 Mark III fényképezőgépekhez, 2020. december 3-án.

OM-D E-M1X E-M1 Mark III E-M1 Mark II E-M5 Mark III
1. Madárfelismerő AF Igen Nem Nem Nem
2. RAW videó adatküldés Igen Igen Nem Nem
3. A Focus Stacking funkciót támogató objektívek hozzáadása Igen Igen Igen Igen
4. Továbbfejlesztett videó képstabilizátor Igen Igen Igen Igen
5. Fókusz indikátor kijelzés Igen Igen Nem Nem

 

Ingyenes jótállási idő-hosszabbítás az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO objektívhez

Az új objektív ingyenes hat hónapos jótállási idő hosszabbítással kapható*****, ehhez mindössze a MyOlympus online rendszerébe kell regisztrálnunk: http://my.olympus.eu