Laboratórium a telefonban: kártevők felismerésére is használható

2020.03.16.

A kertészeti kártevők és növényi betegségek diagnosztizálása hamarosan ugyanolyan egyszerű lehet, mint a mobiltelefonnal történő fényképezés a mesterséges intelligencia (AI) egyik új alkalmazási területének köszönhetően.

A dél-ausztráliai Adelaide-ban alapított startupcég a 2020-as evokeAG. konferencián Melbourne-ben hivatalosan is útjára bocsájtotta a GoMicro minimikroszkópokat.

Az eszközöket eredetileg nem a növénytermesztés területére szánták, ám hamar rájöttek, hogy ott is sikereket érhetnek el. Épp bőrrák-diagnosztikát végeztek vele, amikor Dél-Ausztráliában nagy gyümölcslégy-invázió volt, és kiderült, hogy a gyümölcsök vizsgálatakor is nagy pontossággal kaptak eredményt, ezért az alkalmazást a mezőgazdaságba is átültették.

A mikroszkópok a kártevők, levélbetegségek és ásványi anyagok hiányának, valamint az élelmiszer minőségének felismerésére használhatók.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A felhasználók elsősorban családi gazdálkodók és mezőgazdászok lesznek, de gyakorlatilag bárki használhatja, akár gyerekek is.

Az alkalmazás bármilyen telefonnal vagy táblagéppel működik, aminek zseblámpafunkciójával bárhol laboratóriumi világítás biztosítható, az így készített képek minősége kitűnő a meghatározáshoz. A GoMicro bővíteni kívánja adatbázisát a kertészeti ágazatban létező valamennyi levélbetegség, tápelemhiány és kártevő megjelenési formájával, hogy az AI különbséget tudjon tenni a különféle törzsek és fajok között. Sivam Krish hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha minden gazdálkodónak lenne ilyen, az önellenőrzést segítő eszköze, de különösen azoknak az idősebb gazdáknak lenne hasznos, akiknek a látása fokozatosan romlik.

Ez a cikk és a témában további írások a Kertészet és Szőlészet 2020/11. számában olvashatók.