Észbontó mennyiségű hal kerül a hazai vizekbe

2020.04.29.

Országos, rendkívüli haltelepítés kezdődik az állami tulajdonú horgászvizeken a magyar haltermelők segítése érdekében. Az intézkedés a horgászatban érintett szervezetek és gazdasági társaságok több mint 2500 munkahelyének megóvását is szolgálja.

Az Agrárminisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közleménye szerint

a kormány döntése alapján korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodásainak hasznosítói.

Halászok a szákot emelik ki daruval a Szabolcsi Halászati Kft. tiszavasvári tóegységén 2020. április 1-jén. A 600 hektáron gazdálkodó halgazdaság évente 450-550 tonna édesvízi halat tud lehalászni. A koronavírus-járvány miatt az exportálási lehetőségek és a belföldi kereslet is csökkent, még 100-120 tonnányi vár értékesítésre – Fotó: MTI/Balázs Attila

A MOHOSZ által koordinált haltelepítés a hazai haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata. A döntés nemcsak a közvetlenül érintett mintegy 1500 dolgozó munkahelyének megtartását segíti, de

a koronavírus-világjárvány elmúltával gyorsan és hatékonyan szolgálja majd a szabadidős sporthorgászat, a világelső horgász versenysport és a horgászturizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését. Az intézkedés emellett a horgászatban érintett szervezetek és gazdasági társaságok több mint 2500 munkahelyének megóvását is szolgálja.

Halász emeli csónakjába a hálót a tiszavasvári tóegységen – Fotó: MTI/Balázs Attila

Az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kezdeményezésére

az új típusú koronavírus okozta külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek miatt intervenciós felvásárlást végez,

amely a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras korosztályú ponty készleteit érinti. A felvásárlás támogatási keretösszege bruttó 800 millió forint, amelyet az Agrártárca a Pénzügyminisztérium egyetértésével határozott meg.

A felhalmozódott halkészletek kihelyezése nem tűr halasztást, ezért az érintett szervezetek rekordgyorsasággal fejezték be az előkészítési munkákat, a Nébih pedig soron kívül elvégezte a halegészségügyi kockázati felmérést, illetve az esetleges importhalak kiszűrését.

Halászok vonják a hálót – Fotó: MTI/Balázs Attila

A MOHOSZ és a MA-HAL az Agrárminisztérium jóváhagyásával meghatározta az elosztási elveket. Kedvezményezettek azok a tagszövetségek és tagegyesületek (valamint a Tisza-tó speciális jogállású halgazdálkodási hasznosítója), ahol 5 hektárnál nagyobb vízterületű állami vagy többségi állami tulajdonú vízterületet hasznosítanak horgászati célra haszonbérlői vagy alhaszonbérlői jogviszony keretében, és ahol a vízterület tartósan alkalmas a ponty élettereként. A kiemelt horgászsport-versenypályaként működő, évi több versenynek otthont adó vízterületek a szakszövetségi javaslat alapján központi többlethalasítási támogatást kaptak. A MOHOSZ

külön gondoskodik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által hasznosított vízterületek rendkívüli telepítési hozzájárulásáról.

A példaértékű, zárt termelési-kihelyezési gyakorlatot követő balatoni szervezet többlettámogatását a 2020. őszi és 2021-es halasítási támogatási pályázatai segítségével oldja meg a horgász szakmai szövetség, figyelembe véve a balatoni horgászok érdekeit is. A szintén jelentős horgászturisztikai vonzerővel bíró Tisza-tó, Velencei-tó, valamint a Ráckevei–Soroksári-Duna-ág esetében az eddigihez képest jelentősen emelkedett a támogatott telepítési halmennyiség.

A legtöbb állami vízen a telepítés mértéke akár a korábbi időszak teljes éves kihelyezését is meghaladja, és az állami forrásból végrehajtandó rendkívüli haltelepítés értéke az állami halvagyont növeli.

Halfajták válogatása – Fotó: MTI/Balázs Attila

A mostani telepítés a magyar haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata. A munkában 29 haltermelő és mintegy 80 szállító jármű vesz részt. Az összesen mintegy 1200 tonna ponty telepítése a következő hetekben több mint 350 horgászvízen és 400-nál is több telepítési ponton valósul meg. A koordinált telepítések április 24-én elkezdődtek, a program várhatóan május közepén ér véget.