A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén az elmúlt évekhez hasonlóan idén májusban is felbukkant egy hazánkban rendkívül ritka kóborló madár, a kucsmás sármány. Mivel napok óta hallják a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai ugyanazon a területen a hím énekét, így jó esély van arra, hogy párjával fészket is rak Makó mellett.

A verébalakúak rendjébe, azon belül a sármányfélék családjába tartozó kucsmás sármányok első, kóborló példányai 2010-ben jelentek meg hazánk déli tájain, Baja és Csávoly térségében. A Körös-Maros Nemzeti Park területén 2015-ben történtek az első megfigyelések, Kübekháza és Makó környékén.

Az elmúlt években a költési időszakban heteken át megfigyeltünk egy hímet és egy tojót. Mivel nemcsak éneküket hallottuk, hanem fészekanyag gyűjtése közben is többször láttuk őket, ezért feltételezhető, hogy költöttek is a területen, de ezt még nem sikerült bizonyítanunk, mivel fészküket nem találtuk meg.

A kucsmás sármányok költőhelyül általában sűrű, magas bokrosokat, fás részeket választanak. Fészekaljuk 3-7 tojásból áll, fő táplálékukat magvak és egyéb növényi részek, valamint rovarok alkotják. A hímek testének legnagyobb része napsárga színű, fejükön jellegzetes, fekete, kucsma formájú mintázat van, innen kapta a faj a nevét is. A tojók szerényebb, szürkés-barnás színezetűek.

A cikk borítóképét készítette: Molnár Gyula dr. (Kucsmás sármány)