Kihaltnak vélt növényt találtak Japánban

2023.03.03.

A különleges élősködő növényre a Kóbei Egyetem kutatói bukkantak rá, s a felfedezéssel együtt a növénynemzetség kialakulását, élterjedését is vizsgálták.

Magyar neve ugyan nincsen, azonban rendkívül kifejező az angol neve – tündérlámpás – annak a Thismia nemzetségnek, amelynek egy kihaltnak hitt képviselője került elő. E növények felhagytak a fotoszintézissel, és gyökérkapcsolt gombák segítségével más növények tápanyagait használják saját fejlődésükre. Világszerte mintegy 90 fajuk ismert, és a föld feletti virágaik egészen aprócskák, néhány milliméteresek, 1-2 centisek mindenestől. Elterjedési területük Kelet- és Délkelet-Ázsia, Ausztrália és Óceánia egy része, valamint Észak-Amerika.

Thismia kobensis. Forrás: UNIVERSITY OF KOBE

A japán Kóbe városában 1992-ben fedezték fel a Thismia kobensis nevű faját egyetlen egy helyszínen, azonban ott egy ipari létesítmény építése miatt az élőhely megsemmisült, s ezzel a fajt, egészen mostanáig kihaltnak hitték. Nemrégiben azonban a Kóbei Egyetem szakembere, Kendzsi Szuecugu és kollégái egy innen 30 kilométerre lévő másik helyszínen ismét rábukkantak e különleges tündérlámpásra, hosszú évek kereső munkáját követően. A felfedezésről, és az ezt követő vizsgálatokról a Phytotaxa szakfolyóiratban számoltak be.

Tovább az eredeti cikkre…