Őszi darulesek a szegedi Fehér-tónál

2023.10.24.

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetői közreműködésével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak százai szállnak el a fejünk felett.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, messze hangzó krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. A kelet-európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágy és a szegedi Fehér-tó környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik.

Fotó: Násfayné Kőházi Mária (Megszálló csapatok)

A darvak nagy része a tartós hideg időszak beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az utóbbi években egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át, például a Büdös-széken a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben.

A szegedi Fehér-tó környékén tartózkodó darvak száma meghaladhatja a több tízezret, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túráira. A nemzeti park túravezetői segítségével garantáltan nem maradunk le a darvak esti behúzásáról, és sok mindent megtudhatunk életmódjukról is.

Időpontok 2023-ban:

  • Október 27.
  • November 11., 12., 24.

Jegyárak:

  • Felnőtt jegy: 1800 Ft/fő
  • Gyerek jegy*: 1300 Ft/fő
  • Kedvezményes jegy**: 1300 Ft/fő
  • Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt jegy és minimum 3 gyerek jegy kosárba tétele után minden jegy 1300 Ft/fő-be kerül

*(6-18 éves korig)
**(diák, MTSZ tag, MME tag, nyugdíjas, pedagógus igazolvány, a jegy csak a kedvezményre jogosító okmányok bemutatása ellenében használható fel. 

A túrák részleteiről a www.knp.hu weboldal programok menüpontjában tájékozódhatnak.