Kiemelkedő sikerrel zárult a darules programsorozat

2019.12.05.

Több mint hétszázan vettek részt novemberben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett darules programokon, melyek helyszínéül a kardoskúti Fehér-tó szolgált.

Az egyéni látogatók száma azonban ennél jóval több volt. Így valószínűleg több mint ezren csodálták meg, ahogyan a darvak esténként behúztak a Dél-Tiszántúl legnagyobb szikes tavára, amely jelentős vonuló és pihenőhelye nemcsak a darvaknak, hanem más vonuló madárfajoknak is. A daruleseket szombatonként (a hónap során összesen öt alkalommal) tartottuk meg.

November első felében a csapadékszegény őszi időjárás következtében szinte semmi víz nem volt a Fehér-tó medrében. Ez a darvak létszámán is megmutatkozott, csupán 80 madár töltötte itt az éjszakát. A hónap közepére megérkeztek az őszi esők, s a meder vízborítottsága elérte a 80 százalékot. Ennek köszönhetően a vízimadarak száma is napról-napra, ugrásszerűen növekedett. November közepén már csaknem 15 ezer daru, 1500 nagy lilik, 1200 tőkés réce és 1000 bíbic éjszakázott a tavon.

Az időjárás egész novemberben meglehetősen változékony volt, a hónap elején hűvös, esős idő köszöntött be, majd a második héttől kezdve őszies, enyhe időben élvezhették a tóra behúzó darvak látványát a látogatók. A hónap végére ismét szelesre, hűvösre fordult az időjárás, de ez sem riasztotta el az érdeklődőket, még az utolsó alkalomra is 150-en jöttek el. A hétköznap érkező egyéni látogatók számára esetenként spontán szakvezetést is tartottunk a megyehatári kilátónál.

Az utóbbi napok esőzéseinek köszönhetően ismét nőtt a vízborítottság a mederben, ez kedvez a vízimadaraknak, de a hideg idő beköszöntével várhatóan hamarosan útnak indulnak. Aki még szeretné megcsodálni a darvakat, az szakvezetés nélkül megteheti ezt a szabadon látogatható kilátókból (egyik a megyehatárnál, a másik a sóstói állattartó telep bejárójánál található). Felhívjuk figyelmüket, hogy a kardoskúti Fehér-tó fokozottan védett területén lévő kilátó nem látogatható, kérjük, hogy a madarak nyugalma érdekében oda ne menjenek be!

A cikk borítóképét készítette: Szerencsi Gábor (Hajnal a pusztán)