Kiderült, miért vándorolnak a polipok a mélytengeri hévforrásokhoz

2023.09.11.

Hosszú ideje tudtak már a szakemberek arról, hogy egy polipfaj rendszeresen elvándorol egy mélytengeri hévforrásos területre, ám ennek az okára csak a közelmúltban sikerült fényt deríteni.

2018-ban vette észre a Monterey Bay Aquarium Kutatóintézet (MBARI) és a NOAA szakembereiből álló csoport, hogy a Kaliforniai partok közelében egy hévforrásokkal teli hely hemzseg a polipoktól. A helyet Polipkertnek nevezték el, és három éven keresztül tüzetesen megfigyelték, mi zajlik itt, az összegyűjtött adatokból kiderült választ pedig a Science Advances folyóiratban tették közzé.

Mérés a Polipkert vizében: az automata merülő jármű robotkarja vizsgálja a víz tulajdonságait a polipok környezetében. Forrás: MBARI

3200 méteres mélységben a tengervíz hőmérséklete 1,6 Celsius-fokos, azonban a Polipkertben a hévizeknek köszönhetően 11 Celsius fokot lehet mérni. Ez hatalmas különbséget jelent a hidegvérű polipok számára! A már kialudt tenger alatti vulkán hévizei azonban a polipok legnagyobb gyülekező helyét teremtették meg, a Muusoctopus robustus nevű faj képviselői nagy távolságból is ideúsznak a „termálfürdő” miatt.

Tovább az eredeti cikkre…