Két életképes északi szélesszájúorrszarvú-embrióval kezdődhet a veszélyeztetett faj megmentése

2019.09.14.

Kenyai, német és cseh tudósok augusztus 22-én nyertek ki tíz petesejtet két nőstény északi szélesszájú orrszarvútól, Najintól és Fatutól a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen. A szakemberek pár nappal később tízből hét petesejten hajtottak végre mesterséges megtermékenyítést északi szélesszájú orrszarvúbikák lefagyasztva őrzött spermáit felhasználva.

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi állatkertből kerültek az Ol Pejetába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. A nőstények nem lettek vemhesek, de az azóta elhunyt hímek spermáját még haláluk előtt lefagyasztották.

Thomas Hildebrandt professzor, a német Leibnitz Állatkert és Vadvilág Kutatóintézet vezető munkatársa nagyon fontos állomásnak nevezte a veszélyeztetett faj fennmaradása szempontjából az elért eredményt. Mint kifejtette: a két életképes embrióval folytatódhat a faj megmentése.

A bolygó utolsó két északi szélesszájú orrszarvújának egyike, a 30 éves Najin, aki az utolsó, már elhunyt hím, Szudán lánya, és Fatu anyja – Fotó: technologynetworks.com/Ami Vitale

A mesterségesen megtermékenyített petesejtek közül csak Fatu két petesejtjéből fejlődött ki életképes embrió. (A beültetésről korábban itt tudósítottunk.) Ezeket lefagyasztották, hogy szállítani tudják. Az embriókat déli szélesszájú nőstényekbe ültetik majd, mivel egészségi állapota miatt sem Najin, sem Fatu nem képes kihordani az utódokat.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. Az évtizedekig tartó orvvadászat azonban megtizedelte a populációt.

A tudósok végső célja, hogy legkevesebb öt példányt tudjanak szabadon engedni az afrikai vadonban, ennek megvalósításához évtizedekre lenne szükség.