Készületlenül érhetik a nagyvárosokat a klímaváltozás következményei

2019.10.28.

Egy új felmérés szerint annak ellenére, hogy a világ városainak több mint kétharmada gyakori hőhullámok vagy éppen súlyos áradások formájában már most szembesül a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival, csak elenyésző részük készült fel a kihívások kezelésére.

A CDP a fenntartható gazdasági átmenet megvalósításán dolgozó nonprofit tanácsadó szervezet. Friss jelentésükben 530 város alkalmazkodóképességét vették górcső alá, amelyek a Föld különböző részein összesen 517 millió embernek szolgálnak otthonául – számolt be a Reuters.

A vizsgált települések kevesebb mint fele végzett a klímaváltozásra koncentráló kockázatelemzést, ugyanakkor amelyek ezt megtették, hatszor nagyobb valószínűséggel hoztak az infrastruktúra, a szolgáltatások vagy éppen a lakosság felkészülését segítő döntéseket.

A halogatás hátterében többnyire költségvetési megfontolások állnak, különösen a nagyobb beruházást igénylő területeken, mint például az egészségügy. Pedig utóbbi a szélsőséges hőség és a járványfenyegetettség miatt is fokozott terhelésnek lesz kitéve.

Ráadásul a változó klíma nyomán megjelenő kockázatoktól egyre nagyobb népességet kell megóvni, hiszen az ENSZ becslései szerint 2050-re a világ népességének több mint kétharmada városokban él majd. Rosszabb lakhatási körülmények miatt különösen veszélyeztetettek lesznek a nehéz szociális helyzetű csoportok.

Fotó: pexels.com

Szerencsére számos település komolyan veszi az alkalmazkodás feladatát. Így például London, amely 2050-re súlyos vízhiánnyal nézhet szembe, hosszú távú stratégiát alakított ki, amely a fogyasztás csökkentése mellett az okos mérőeszközök telepítésére és a szivárgásból eredő veszteség csökkentésére is kiterjed.