Meglehetősen későn kezdett pótköltésbe, de szerencsére mégis sikerrel felnevelte fiókáit egy piroslábú cankópár a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén.

Magyarországon a vonulási időszakokban több cankófajt is megfigyelhetünk, akár népesebb csapatokban is. Közülük azonban a billegetőcankó mellett csak a piroslábú cankó fészkel hazánkban, a vízállásos, szikes gyepeken, mocsárréteken. A faj nevét élénk, piros színezetű lábáról kapta. Gyakran bíbicek és nagy godák társaságában telepedik meg. Ezeknek a fajoknak a jelenléte jól jellemzi az ilyen területek ökológiai állapotát, adott esetben az élőhely területkezelésének eredményességét. Ezért is fontos a monitoring tevékenység, hogy minél alaposabb információink legyenek a nálunk költő partimadár-fajokról.

Kifejlett piroslábú cankó. Fotó: Palcsek István Szilárd

A cankók és más partimadarak fészkelését számos tényező meghiúsíthatja, például a kiszáradás, az elárasztás vagy a különféle ragadozók (fészekpredáció). A sikertelen fészkelést nagyon gyakran pótköltéssel kompenzálják, azaz újra tojásokat raknak.

Így tett az a cankópár is, melynek négy tojásból álló fészekaljára június 17-én találtunk rá a kardoskúti Fehér-tó térségében. A dolog érdekessége, hogy ilyen késői időpontban (amikor a fiókák egy része már röpképes), nagyon ritkán kezdenek pótköltésbe a piroslábú cankók. Június 29-én újra megvizsgáltuk a fészket, melyben minden jel szerint sikeresen kikeltek a fiókák, legalábbis a fészekcsészében és közvetlen környezetében talált tojásmaradványok vizsgálata ezt támasztja alá.

Megtalált fészek a 4 tojással. Fotó: Palcsek István Szilárd

Piroslábú cankók a Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi tájegységében költenek, igaz csak kis számban. Európában a faj számára alkalmas, nedves élőhelyek fogyatkozása miatt az állománya csökkenést mutat, ezért hazánkban fokozottan védett státuszt kapott.

A cikk borítóképét készítette: Hargitai László (Piroslábú)