Később érkeztek a telelő réti fülesbaglyok

2019.11.19.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén változó számban, de rendszeresen telelnek réti fülesbaglyok. Idén csak nagyon későn jelentek meg az első példányok, annak ellenére, hogy a száraz évben sok rágcsáló akadt.

A múlt hét folyamán felmértük a legjelentősebb ismert éjszakázóhelyeket, amilyen például Geszten a Baglyos, Mezőgyánban a Kisgyanté és az Eperjes, Biharugrán pedig a Máté-dűlő és Fertály. A felmérés során Mezőgyánban összesen 17 példányt, Geszten öt példányt figyeltünk meg. A biharugrai telelőhelyeken még nem találtunk baglyokat.

A réti fülesbagoly fokozottan védett faj, ezért a rendszeres állomány-felmérés akár a költő-, akár az itt telelő példányokat tekintve, nagyon fontos a faj védelme szempontjából. A felméréseket havi rendszerességgel megismételjük.

A réti fülesbaglyok legszívesebben zsombékoló mocsárréteken, esetleg magasabb növényzetű parlagokon telelnek, költőhelyül is hasonló élőhely-típusokat választanak. Ez az egyetlen bagolyfaj, amelyik földön fészkel. Abban is eltér rokonaitól, hogy gyakran vadászik nappal, bár ő is inkább a kora reggeli, alkonyati órákat választja.

Az elmúlt napok esősebb időjárása kicsit visszavetette a mezei pocok és egyéb rágcsálók állományát, de azok még mindig szép számmal találhatók a területen, bőséges táplálékot nyújtva a réti fülesbaglyoknak. Vannak évek, amikor a Kis-Sárréten telelő példányok száma a 100-150-et is eléri.